Експерт по киберсигурност: Хакерите набелязват големи компании

Крими 12.09.2023 15:38 Снимка: ДНЕС+

Експерт по киберсигурност: Хакерите набелязват големи компании

„Няма официална информация коя е фирмата, от която хакери са откраднали 12 млн. лева. Една от най-големите в България е“, обясни пред bTV експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

„Начинът, по който се таргетират компаниите, е те да са големи, да правят много транзакции на дневна база, за да може трудно да се засече такава промяна. Често стават жертва и малки компании“, добави той.

Измамата е станала, след като на избраната фирма се изпраща подменен IBAN.

„Когато две компании комуникират помежду си и имат бизнес отношения, хакери се опитват да пробият една от двете пощенски кутии. Следи се комуникацията. Когато едната фирма изпрати фактура, хакерите са по-бързи. Изпращат отново имейл с техен IBAN и фирмата превежда сумата към него. Лесно може да се види, че е подменен този IBAN”, посочи Тулев.

„Началото на фишинг измамите започна от Африка. Нигерия, Мароко и Кот Д'ивоар имат традиции. Важно е да се обърне внимание на всички, които имат бизнес – как могат да се предпазят. На първо място да се направи всичко възможно да защитим нашата кореспонденция. Първата стъпка е да има корпоративна пощенска кутия. Всяка компания трябва да има „бял списък“ с IBAN на всички компании, с които работи, за да може да засече промяна в него. Трябва да има второ ниво на потвърждение – да не е отново по електронно поща, може обаждане и да се потвърди наистина ли е сменен IBAN“, допълни той.

Любомир Тулев обясни, че има застраховки за киберсигурност, които да покриват такъв вид риск.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194