"Домашен арест" за обвинения за катастрофата на пътя Бургас - Средец, при която загина жена

Крими 16.03.2024 18:01 Снимка: ДНЕС+

"Домашен арест" за обвинения за катастрофата на пътя Бургас - Средец, при която загина жена

Окръжният съд в Бургас определи мярка "домашен арест" спрямо Атанас Андонов, обвинен за катастрофата, която стана на пътя Бургас - Средец преди седмица. При инцидента на място загина 33-годишната Янита Пепелянкова, а майка й и двете й деца са в болница. Загиналата е учителка от Айтос, мъжът й е полицай.

Шофьорът е обвинен за това, че е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на жената. По време на разследването беше установено, че автомобилът на Атанас Андонов е навлязъл в лентата за насрещно движение и така е ударил другата кола.

Преди заседанието, сестрата на Андонов - Антоанета Димитрова разказа пред журналисти:

"Той ми се обади след катастрофата и ми каза така: "Сестра ми, не мога да дишам, но отивам да спасявам две деца“, ми обясни той. Децата са били без колани, починалата и майката - също. Няма седалка за 5-годишното детенце. Въпреки раните му, той ми каза, че е станало нещо с колата. Брат ми има книжка от години и няма нарушения. Той се е справял при всякакви ситуации. За мен той е чист човек, с чисто минало, но медиите и обществото го представят по съвсем друг начин. Той за мен е невинен!“.
Прокурорът по делото Ангел Георгиев потвърди, че двете жени и децата не са били с колани в автомобила. По време на заседанието той поиска обвиняемият да остане в ареста. Предстои да се назначи съдебно-автотехническа експертиза, която да определи дали е имало проблем с автомобила преди удара:

"На правия участък ограничението е 60 км/ч, а той твърди, че е карал с 80 км/ч. Тъй като толкова е задал на устройството. Автомобилът му е автоматик и е с темпомат. На автопилот с 80 км/ч.", уточни прокурорът.

Прокурорът допълни, че Андонов има още две нарушения на Закона за движение по пътищата през 2021 и 2022 г. Едното от тях е за превишена скорост на същия участък, на който се е случила катастрофата. Другото е за несъобразяване с пътната маркировка. Андонов обясни, че тези нарушения са свързани със сина му, който често шофирал същата кола.

59-годишният Атанас Андонов е пенсионер по болест. Неговият адвокат поиска да му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение - "парична гаранция". Защитникът обясни, че Андонов има операция на сърцето, на медикаментозно лечение е и след задържането му, здравословното му състояние се е влошило. Според адвоката, повдигнатото обвинение не е правилно, тъй като нанесените телесни повреди са две - на децата, а майката на починалата не е пострадала.

В съдебната зала, обвиняемият каза, че съжалява за случилото се и отправи съболезнования към близките на починалата жена. Той обаче посочи, че не се чувства толкова виновен и поясни, че е шофирал на автопилот като след натискане на спирачка е настъпила техническа неизправност на автомобила. Той поиска от съда по-лека мярка за неотклонение.

За подобно престъпление законът предвижда от 5 до 15 години затвор.
CHF CHF 1 1.97399
GBP GBP 1 2.29881
RON RON 10 3.93061
TRY TRY 100 5.58453
USD USD 1 1.79731