Директорът на пловдивската полиция огласи главната причина за страшната катастрофа с два трупа

Крими 15.05.2024 13:09 Снимка: ДНЕС+

Директорът на пловдивската полиция огласи главната причина за страшната катастрофа с два трупа

Не сме спирали да работим по превенцията по отношение на катастрофите по пътищата в Пловдив и региона.

Това коментира пред "Марица" директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив ст. комисар Георги Чергов във връзка с трагичния инцидент на бул. "Руски" и обвиненията към полицията. 

"Ежеседмично провеждаме специализирани полицейски операции в различни направления, осъществяваме линеен контрол. Опитваме се да ангажираме допълнителни полицейски сили за пътищата от републиканската пътна мрежа, като Пловдив-Карлово, Пловдив-Пазарджик, път I-8 и т.н., които са натоварени и често стават катастрофи", каза Чергов. 

Той подчерта, че МВР полага най-много усилия, ангажира най-много сили и средства за решаване на проблема с пътния травматизъм. "Всичко това, обаче, е свързано предимно с контролната функция.

А тя, мога да кажа, е изключително засилена. От есента насам, след като възстановихме структурата на КАТ, с над 10 % са увеличени издадените фишове и наказателни постановления, съставените актове и наложените глоби.

В същото време положихме усилия и е значително завишено връчването на вече издадени наказателни постановления и фишове", коментира още ст. комисар Чергов. 

Той обобщи, че всички показатели по контролните функции на МВР са завишени, но големият проблем е заровен много по-дълбоко - през целия житейски път на младия водач или пешеходец, като се започне от семейната среда през училището и се стигне до обучението в автошколите. "Непрекъснато се опитваме да обясняваме, да разясняваме и да припомняме правилата.

Трябва да се спазват, независимо дали сме в ролята на водачи или на пешеходци. Всеки трябва да изисква първо от себе си да спазва правилата", категоричен е Чергов. 

Не на последно място по важност, допълни той, е инфраструктурата. Поведението на шофьорите трябва да е съобразено с нейното състояние, за да не се стига до тежки инциденти.

"Всеки гражданин трябва да бъде съпричастен с проблема с пътния травматизъм. Затова постоянно апелираме да се сигнализира, когато някой стане свидетел на нарушение, на рисково поведение и т.н.", каза още шефът на пловдивската полиция. 

Той допълни, че преди тежкия инцидент със загинали на бул. "Руски", в края на април по негова инициатива е свикано извънредно заседание на Областната комисия по безопасност на движението за спешно набелязване на мерки.

Тогава одобрение срещнаха две предложения, направени от полицията – по големите пътни артерии в областта да се обособят и укажат с табели места за контрол с технически средства за скорост, на които да се разполагат екипите, както и да се осъществява ефективно наблюдение над качеството на обучение за възстановяване на отнети контролни точки на водачи-нарушители на ЗДвП.

"Даже вече се извърши обход от смесен екип на полицията и ОПУ, с които са определени местата, на които ще бъдат обособени екипи за извършване на контрол на скоростните режими", обясни Чергов. 

По думите му,  на още по-ранен етап е отправено предложение до Главната дирекция да се предоставят допълнителни устройства за осъществяване на пътен контрол като триноги и т.н. Поръчани са и специални кутии за пренасяне на специализираната техника. 

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини