Червеният пират пишел от различни имейли,  ползвал свободен Wi-Fi за заплахите

Крими 29.02.2024 16:55 Снимка: ДНЕС+

Червеният пират пишел от различни имейли, ползвал свободен Wi-Fi за заплахите

Психичноболен, високообразован и около 35-годишен, вероятно от Сливен - това до момента е установила прокуратурата от събраните доказателства по делото

Психично болен, високообразован и около 35-годишен, вероятно от Сливен, тъй като показва информираност към местните събития и новини - това е профилът на т. нар. Червен пират, сочат събраните доказателства по делото, образувано от Районната прокуратура в Сливен, предаде БНТ.

Сред хората, които са получили мейли със заплахи за живота си, били прокурори, следователи, полицейски началници, кметовете на Сливен и Котел, общински съветници и други обществени личности, бизнесмени, представители на институции и фирми в Сливен, физически лица.

Заплахите започнали през август и септември миналата година, а най-новите били от януари т.г. 

Пред журналисти говорителят на Районната прокуратура в Сливен Венета Добрева каза, че електронните писма със заплахи са получавани на институционални и официални мейли на дружества, а самите мотиви на извършителя все още не са установени. Тя добави:

"Има някакви насоки относно самоличността на извършителя, но все още не е установено неговото местонахождение. Лицето ползва WiFi мрежи на общодостъпни места, като молове и др. Първите закани са от лице, което се представя като Червения пират, като са използвани множество имейл адреси. Той пише до официални имейл адреси на институции и търговски дружества, като заканите са конкретно към ръководните длъжности".

По думите на Венета Добрева лицето има характерен изказ и почерк и писмата с този почерк се присъединяват към досъдебното производство. По него работят и от Дирекция "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

Образувано е досъдебно производство за закана с убийство спрямо длъжностни лица, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода" до 6 години, посочи прокурор Добрева. Досъдебното производство е от ноември, м.г., като първите закани датират от август 2023 г. Повече от десет са сигналите, като периодично продължават да постъпват, а последният сигнал е от този месец. Вече има заплахи и срещу магистрати и висши полицейски служители.

Председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, чийто син също е сред получилите заплашителни мейли, коментира, че няма представа защо са тези заплахи.

"От медиите разбираме, че става въпрос за човек с психични отклонения. Те заплашиха и моя син, като назоваха името му. Това значи, че този човек познава до голяма степен хората, на които изпраща мейли", обясни Митев. На 19 февруари той е получил 11 имейла с нецензурни думи и конкретни заплахи за убийство и телесни повреди. 

Кметът на Сливен Стефан Радев потвърди, че е бил заплашван чрез множество имейли до служебната поща на общината. Сред заплахите били "ще ви изколя", "имам пистолет". Първият сигнал от общината е бил подаден в прокуратурата преди около шест месеца. Заплашителните писма получавали периодично по три-четири пъти на ден.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027