12 години дело: Обвиняемият получи условна присъда за разпространение на детско порно

Крими 29.01.2024 14:33 Снимка: ДНЕС+

12 години дело: Обвиняемият получи условна присъда за разпространение на детско порно

Мъжът бе задържан през 2012 г. с обвинение, че е споделял порнографски файлове с потребители от САЩ, Русия, Германия и азиатски държави

Условна присъда от три месеца с тригодишен изпитателен срок наложи Смолянският районен съд на 34-годишния Даниел С. от Смолян за разпространение на детска порнография в интернет, съобщиха от съдебната инстанция.

Мъжът бе задържан през 2012 г. с обвинение, че е споделял порнографски файлове чрез скайп и програмата GigaTribe с потребители от САЩ, Русия, Германия и азиатски държави.

"Наказанието е съобразено с практиката на Европейския съд за защита правата на човека, съгласно която дългопродължилото наказателно производство, следва да се приеме за изключително смекчаващо вината обстоятелство. В случая наказателното производство е продължило 12 години", каза председателят на съдебния състав съдия Славка Кабасанова, цитирана от БТА. 

Тя припомни, че делото един път е връщано от съда на прокуратурата за отстраняване на съществено процесуално нарушение. Пет години по-късно държавното обвинение внася нов обвинителен акт и подсъдимият е осъден условно. Присъдата обаче е отменена от Окръжния съд и през 2022 г. е образувано ново дело от друг съдебен състав в първа инстанция.

До момента Даниел С. отказва да дава пред съда обяснения. Не се признава за виновен. Той е обвинен, че чрез регистрации в програмите GigaTribe и скайп с различни потребителски имена, близо година е осигурявал достъп на останалите потребители, фигуриращи в листата му с приятели, и е съхранявал над 60 хил. снимки и видеа в компютъра си.

Разкрит е, след като IP-адресът на домашния му компютър в Смолян е засечен при полицейска операция в Нова Зеландия срещу разпространението на порнографски материали с малолетни и непълнолетни.

Вещи лица от Националната следствена служба изготвят последната експертиза, назначена в хода на делото. В последното съдебно заседание експертите са изслушани и са категорични, че има разпространение на огромен брой файлове с порнографско съдържание.

Присъдата на Районния съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361