Всеки трети сърбин мрази ЕС и не иска страната му да се присъедини към съюза

Избрано 19.05.2024 14:19 Снимка: ДНЕС+

Всеки трети сърбин мрази ЕС и не иска страната му да се присъедини към съюза

Сръбските граждани са най-евроскептично настроени на Западните Балкани, сочи последното проучване на базирания във Вашингтон Международен републикански институт. Най-голям ентусиазъм за присъединяване към Европейския съюз показват албанците, съобщава БТА.

Ако днес се проведе референдум в Сърбия за присъединяване на страната към ЕС, едва 40 на сто от гражданите биха гласували „за“. Това показват данните от последното проучване на общественото мнение на института, проведено в шестте страни от Западните Балкани.

Сърбите, които биха гласували „против“ присъединяването на страната към ЕС, представляват 34 процента от анкетираните. Девет на сто не знаят как биха гласували или отказват да отговорят, докато 17 процента казват, че не биха гласували изобщо.

Гражданите на Босна и Херцеговина и Северна Македония не са толкова евроскептично настроени – повече от половината, а именно 68 на сто от анкетираните биха гласували „за“ влизането на страната си в ЕС. Петнадесет на сто от гражданите на Босна биха гласували „против“, докато 11 процента не биха гласували изобщо, а пет процента отказват да отговорят или не знаят как биха гласували.

Данните в Северна Македония са подобни – 13 процента биха гласували „против“, 11 процента не биха гласували, а седем на сто не знаят или отказват да отговорят.

На въпроса дали вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани, 34 на сто от гражданите на Северна Македония и 44 на сто от босненците са отговорили с „да“.

Гражданите на Черна гора са по-положително настроени относно присъединяването страната към ЕС – 79 процента биха гласували „за“. Само осем на сто от анкетираните са отговорили, че биха гласували „против“, докато десет на сто не биха гласували. Едва три на сто са отговорили, че не знаят как биха гласували или са отказали да отговорят. Петдесет и девет процента от черногорците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

По-голямата част от анкетираните косовски граждани биха гласували „за“ присъединяването на Косово към ЕС – 89 на сто, докато само два процента са отговорили, че биха гласували „против“. Шест процента не биха гласували, а три – не са отговорили или не знаят. 62 процента от анкетираните вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

Албания е най-оптимистично настроена спрямо ЕС, показва проучването. 92% от анкетираните са отговорили, че биха гласували „за“ присъединяването на страната към ЕС и само три процента биха били „против“. Четири на сто не биха гласували, а два процента не знаят или отказват да отговорят.

Петдесет и четири процента от албанците вярват, че ЕС е сериозен в намерението си да предложи членство на страните от Западните Балкани.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599