Вече високите цени на храните ще скочат още заради Ла Ниня

Избрано 30.04.2021 18:43 Снимка: ДНЕС+

Вече високите цени на храните ще скочат още заради Ла Ниня

Цените на храните по света са на многогодишни върхове и има един виновник, който е по-голям от човешката дейност: Ла Ниня.

През тази годината студената фаза на Южното колебание вече остави следва върху Северна и Южна Америка, както и върху Австралия и Индонезия. Характеризирана от охлаждане на температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан, Ла Ниня предизвиква атмосферни условия, които причиняват недостиг на вода в някои части на света и наводнения в други.

Възможността за суша в САЩ — и екстремни явления в други части на света — разтърси пазарите на суровини. В комбинация с по-слаба реколта и растящо търсене от Китай, резултатът е повишаващи се цени и страхове от инфлация.

"Сушата носи допълнителни разходи, които земеделците, производителите, търговците и потребителите не могат да си позволят в момента", казва Жаклин Холанд, анализатор във Farm Futures. За земеделците високото търсене означава потенциални силни приходи, но разходите също растат значително, посочва тя.

В САЩ и Бразилия прогнозата е особено мрачна.

Над 48% от САЩ е обхваната от суша до 27 април, а в 68% от страната е необичайно сухо, според US Drought Monitor.

Една от причините за притеснение е, че сушата се повтаря: когато земята е суха, енергията от слънцето затопля въздуха вместо да изпарява вода. Това повишава температурите, което носи до повече суша, което ѝ позволява да се разпространи още по-надалеч.

Проблемът вече засяга реколтата от пшеница в части от САЩ и може да достигне региони, в които се отглеждат най-вече царевица и соя, предупреждава Дон Кийни, метереолог в Maxar Technologies. Дъждовете са на 40-45% от обичайните им нива и Средния запад е много по-сухо отколкото хората смятат.

В Бразилия дъждовете са с 60% по-малко, посочва още той.

Заради сушата цените на царевицата се удвоиха през последните 12 месеца. Необичайното време засегна първата реколта за годината и сега заплашва втората, която представлява 76% от общото предлагане в САЩ. Прогнозата е, че и през май няма да има дъжд в най-важните за културата области в страната.

Сушата повишава цените и на житото, фуража и кафето.

В Европа ситуацията не е по-различна, а в държави като Италия и Ирландия дъждът е с 80% по-малко от обичайно. През последните седмици отново започна да вали и да отмива част от стреса. В края на март голяма част от Стария континент бе изправен пред необичайно студено време, което нанесе тежки щети върху лозята и овощните градини.

В Австралия летните и есенни дъждове карат земеделците да се надяват на добра реколта. Макар че най-тежките наводнения от десетилетия в страната засегнаха част от реколтата в източните щати, на запад дъждовете дават причини за оптимизъм.

В същото време цените на палмовото масло преминаха през впечатляващо рали след потопите в Индонезия и Малайзия и се покачиха с 11% от началото на годината.

А самата Ла Ниня отслабва, или вече е изчезнала, в зависимост кого попитате. Добрите новини за северното полукълбо са, че ефектите са слаби или никакви през лятото. Има 46% шанс Ла Ниня да се завърне в последните три месеца на годината и 41% Тихият океан да остане неутрален — което няма да помогне на земеделците, които се надяват на повече дъжд./money.bg

CHF CHF 1 2.01114
GBP GBP 1 2.29006
RON RON 10 3.93195
TRY TRY 100 5.66429
USD USD 1 1.83543