Възстановяването на икономиката приоритет на португалското председателство

Избрано 01.01.2021 10:56 Снимка: ДНЕС+

Възстановяването на икономиката приоритет на португалското председателство

Португалия поема от днес ротационното председателство на Европейския съвет за четвърти път в историята си. Стратегията на 27-те е да преминат към зелена и цифрова икономика, но това е път, пълен с камъни, някои с размерите на Брекзит или пандемията от COVID-19.

Португалският министър-председател Антониу Коща ще делегира голяма част от отговорността на своя външен министър Аугусто Сантуш Силва, когото „Евронюз“ пита какво ще допринесе Португалия за постигането на тези цели през шестмесечния му мандат:

“Добавената стойност, която ще донесем по отношение на вътрешните работи, ще се съсредоточи върху социална Европа. Във външните работи ще възобновим политическите и икономическите преговори с Индия и ще обърнем специално внимание на нашите отношения с най-близкия и допълващ се континент, Африка. “, обяснява Сантуш Силва.

По време на последното португалско председателство на Съвета през 2007 г. ЕС подписа Договора от Лисабон и също така проведе важна среща на върха Европа-Африка.

“По време на нашето председателство вероятно ще имаме сключването на споразумението след Котону, голямото споразумение за сътрудничество между Европейския съюз и страните от Карибите, Тихия океан и Африка на юг от Сахара. Ние също трябва да подготвим срещата на върха между двата континента, Европа и Африка“, добавя Аугусто Сантуш Силва.

Пандемията засяга живота на милиони европейци, а Португалия ще трябва да гарантира, че продължаващата кампания за ваксинация е успешна. Най-голямото предизвикателство обаче е възстановяването от икономика, разрушена от COVID-19. След шест месеца германско председателство, сега е ред на Антониу Коща да вземе съдбата на Европа в свои ръце./БГНЕС

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525