"Вашингтон пост": Байдън преминава в агресивна офанзива, той вижда друг свят

Избрано 09.07.2024 14:10 Снимка: ДНЕС+

"Вашингтон пост": Байдън преминава в агресивна офанзива, той вижда друг свят

Изявлението на американския президент Джо Байдън в отворено писмо до представителите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ, че е "твърдо решен" да остане в президентската надпревара, за да победи кандидата на републиканците Доналд Тръмп, е централна тема днес в световния печат.

Американският в. "Ню Йорк таймс" разпространи и новината, че специализиран в болестта на Паркинсон лекар е посетил Белия дом осем пъти в рамките на последната година. Опасенията, че президентът може да страда от необявено заболяване, се засилиха, след като на 27 юни Байдън се представи неубедително в първия си телевизионен дебат с Тръмп в студиото на Си Ен Ен в Атланта, щата Джорджия, отбелязва Ройтерс. Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да потвърди посещенията на д-р Кевин Канард.

"Байдън отхвърля агресивно идеята за оттегляне", гласи заглавие в "Ню Йорк таймс", като друг лайтмотив на изданието е, че кандидатът на Демократическата партия за президентските избори в САЩ на 5 ноември тази година "преминава в офанзива".  Байдън даде ясно да се разбере, че няма да се оттегли от президентската надпревара, и се опита да успокои своите най-големи дарители и хората, които набират средства за него ден след като някои негови съпартийци демократи в Камарата на представителите на Конгреса заявиха, че той не трябва да се откаже от кандидатурата си, посочва "Ню Йорк таймс".

Изправен пред седмицата, която може да се окаже решителна за неговата кандидатура, в понеделник той направи агресивен опит да разсее опасенията, изразени от широк кръг демократи относно кампанията му за преизбиране, продължава изданието, като обръща внимание на факта, че до следобедните часове държавният глава е говорил в едно от най-гледаните предавания на телевизионния канал Ем Ес Ен Би Си - "Добро утро с Джо" ("Morning Joe"), изпратил е "предизвикателно писмо" до членовете на Конгреса от Демократическата партия и е представил пред свои основни дарители плана си как ще се бори с бившия президент Тръмп.

От своя страна кандидатът на Републиканската партия се включи в шоуто на Шон Ханити по "Фокс нюз" и обърна внимание на възможността Байдън да бъде отстранен от предизборната надпревара по силата на 25-ата поправка на американската конституция, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Тази поправка, която урежда начин за отстраняване на президента от длъжност, беше обсъждана и по времето на мандата на самия Тръмп, както и след атаката на Капитолия на 6 януари 2021 година. Навремето Конгресът на САЩ призова вицепрезидента Майк Пенс да се позове на поправката и да свали Тръмп от власт, припомня "Ню Йорк таймс".

Същевременно изданието развива своята новина, че експерт по Паркинсон е посетил Белия дом осем пъти за осем месеца. В отговор, правителството на Байдън твърди, че той се е срещал само с невролог и то само три пъти за повече от три години на поста. Според информацията на изданието въпросният д-р Канард, експерт по болестта на Паркинсон от Националния военен медицински център "Уолтър Рийд", се е срещал поне веднъж с личния физиотерапевт на Байдън. "Ню Йорк таймс" се позовава на официалните дневници за посетители в Белия дом. Изданието информира, че там се виждат посещения на лекаря от юли миналата година до март тази година.

В анализ за "Ню Йорк таймс" Шейн Голдмахер пише че президентът "използва непокорството си относно желанието на демократите, отклоняващи се" от подкрепата си за него, за да "ги спре".  "И на четири очи, и публично Байдън даде да се разбере, че държи всички карти, когато определя политическото си бъдеще. Може ли да накара критиците си от Демократическата партия да се откажат?", пита Голдмахер. Според него президентът на САЩ изпраща към всички инакомислещи демократи недвусмисленото послание, че всякакви критики срещу него удрят по шансовете на партията срещу Тръмп.

"Байдън вижда друг свят, различен от този в очите на някои демократи" е заглавие по темата на друг американски вестник - "Вашингтон пост". На своите митинги той е прегръщан от симпатизанти сред ентусиазирани множества от хора, докато негови съпартийци настояват да се оттегли, отбелязва авторът на коментар във вестника Мат Вайзър.

"Президентът Байдън погледна навън и видя хора, носещи тениски с неговите емблематични слънчеви очила. Чу множеството да скандира: „Още четири години! Още четири години!“ Той видя деца да ядат сладолед и реши, че и той би искал. Това, което не видя, е какво се случва точно в този момент в неделя следобед, когато високопоставени демократи в Конгреса а САЩ се тревожеха за кампанията му. Някои от тях казаха, че се ужасени и той трябва да оттегли кандидатурата си за преизбиране", пише Вайзър.

"Там, където социолозите виждат в проучванията си политическо бедствие, той вижда победа. Там, където другите виждат застаряващ мъж, който трябва да се яви на когнитивни тестове, той не вижда проблем, който да не може да бъде решен с проява на енергия и сила. Там, където те виждат 90-минутни дебати, които поставят под въпрос остротата на ума му, той вижда просто „лоша вечер", в която се е борил с настинка", отбелязва авторът във "Вашингтон пост".

Байдън се опитва да заглуши ​​гласовете в Демократическата партия, призоваващи да се оттегли, като заявява, че е поел ангажимент "да проведе тази надпревара докрай", пише американският в. "Уолстрийт джърнъл". Изданието отбелязва, че в отвореното си писмо президентът е обърнал внимание на „задълбочените разговори“, които е имал с ръководството на Демократическата партия и с избиратели пред последните десет дни. Байдън заяви, че "не е сляп за опасенията относно възрастта си", но е окуражен от „солидната, непоколебима подкрепа“ от страна на мнозина и не би продължил, ако не е "уверен", че може отново да победи Тръмп, допълва "Уолстрийт джърнъл". 

"Демократическата партия не може да продължава по този начин" е мнението, изказано в редакционен коментар от британския в. "Гардиън". Американският президент продължава да отрича, че е неспособен да се пребори с Доналд Тръмп, но партията му е на друго мнение, пише вестникът.

"Да устоиш е добродетел. Г-н Байдън я показа и неговата устойчивост послужи както на личната му кауза, така и на страната му. Куражът му помогна на Съединените щати да се спасят от втори мандат на Тръмп и да се възстановят от първия. Да знаеш кога да се откажеш обаче също е важно. През 2020 г. Байдън описа себе си като „мост“ към ново поколение лидери. Отстъплението сега би било закъснял акт на достойнство и мъдрост", посочва "Гардиън".

Според друго британско издание - "Индипендънт", дискусията в Демократическата партия за кандидатурата на Байдън е "нежелано разсейване", докато президентът се готви за домакинството на срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази седмица. "В кризисни разговори при закрити врата, свикани от лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис, няколко конгресмени от Демократическата партия изразиха мнение, че е време 81-годишният Байдън да отстъпи челното си място в кандидат-президентската листа след катастрофалното си представяне в първите дебати с Тръмп. Заявявайки, че "само Всемогъщият Бог може да го накара да се откаже", президентът отговори с удар по елита на демократите, като ги предизвиква да го предизвикат", посочва изданието.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599