СДС ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония

Избрано 23.06.2022 10:26 Снимка: ДНЕС+

СДС ще подкрепи френското предложение за Република Северна Македония

Съюзът на демократичните сили е партията, чиито правителство, с премиер Филип Димитров и президент, д-р Желю Желев, първи признаха независимостта на Северна Македония преди 30 години.

Ние винаги сме вярвали, че Северна Македония трябва да бъде в обединена Европа, защото Балканите са гореща геостратегическа зона и е важно повече държави да са част от демократичния свят.

За съжаление в РСМ се забелязват настроения, които ни разколебаха дали са готови да бъдат част от ЕС. Езикът на омразата, непризнаването на българската общност, изкривяването на историята и тежките думи, не са приемливи за нас и националния ни интерес.

Затова многократно изразявахме остри позиции срещу приемането на РСМ в ЕС, без изпълнение на важните за нас условия.

Руската агресия в Украйна рязко промени европейската и световна картина. Ние, на Балканите, сме особено внимателни и притеснени от това, което се случва. И днес, повече от всякога, разширяването на европейското семейство в нашия регион е важна стъпка към пресичането на интересите на Кремъл. Като отговорна партия, най-старата с евроатлантическа ориентация в България, сме длъжни да отчетем новите реалности и да не допуснем тези интереси да получат благодатна почва при наши съседи.

Затова, въпреки резервите си към политиката на РСМ, подкрепяме френското предложение, като припомняме, че в него са залегнали механизми, които дават възможност за преустановяване на преговорите.

СДС заявява, че ще наблюдава внимателно преговорния процес, след започването му, и ще бъдем безкомпромисни, ако не се спазват клаузите на споразумението.

Като демократична дясна партия, не можем по темата Северна Македония да застанем в един отбор с най-стария ни идеологически противник – БСП и другите прокремълски партии в България.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648