САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Избрано 22.07.2021 11:28 Снимка: ДНЕС+

САЩ и Германия се споразумяха за Северен поток 2. Кой печели и кой губи?

Съединените щати и Германия постигнаха споразумение за спорния тръбопровод "Северен поток 2", предават световните медии , цитирайки Държавният департамент на САЩ. По този начин руският газопровод най-накрая ще бъде завършен като Германия се оказва най-печеливша след дългите и уморителни преговори.

САЩ и Германия настояват за суверенитета, териториалната цялост и енергийната независимост на Украйна, но въпреки това сделката ще позволи на Германия да получава директни доставки на природен газ от Русия през газопровода "Северен поток 2", заобикаляйки Украйна и в обеми, удвояващи сегашните.

В крайна сметка изглежда, че Германия и Русия са получили точно това, което са искали. Част от споразумението обаче включва ангажимента на Германия да помогне на Украйна в преговорите за продължаване на настоящото транзитно споразумение с Руската федерация. Договорено е Киев да подкрепи продължаване с още 10 години на споразумението си с Русия за транзита на газ, което изтича през 2024-а година. Те ще работят и за намаляване на зависимостта на Украйна от руски газ и от приходите от транзита.

На срещата си във Вашингтон миналата седмица президентът Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел коментираха, че продължават да имат разногласия за "Северен поток 2". Байдън предупреди Русия да не използва енергийните си ресурси като оръжие или лост за влияние върху своите съседи.

Германия ще отдели и 175 милиона долара за "зелен фонд" за Украйна, за да подкрепи проекти за възобновяема енергия и още 70 милиона долара, за да помогне на страната с нейната енергийна сигурност.

Нуждата на Германия от повече природен газ от Русия е голяма, тъй като страната работи за цялостно спиране на въглищните и ядрените си централи.

Много критици смятат тръбопровода за руски геополитически проект, заплашващ енергийната сигурност на Европа и твърдят, че проектът ще навреди на Украйна. Привържениците на тръбопровода пък обвиняват САЩ, че просто искат да продават в Европа своя собствен и по-скъп газ. Едно обаче е сигурно. Украйна е зависима от милиардите, които идват като приходи от транзита на руския газ./money.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565