Румен Христов: И на парламентарните, и на президентските избори, СДС ще е с ГЕРБ

Избрано 08.01.2021 22:25 Снимка: ДНЕС+

Румен Христов: И на парламентарните, и на президентските избори, СДС ще е с ГЕРБ

„Вероятно ще бъдем отново на тези избори с големия партньор в ЕНП - ПП ГЕРБ. Ние имахме предварителна договорка, когато стартирахме съвместната ни работа за евроизборите, че ако те са успешни, вероятно ще извървим един пълен цикъл от избори. Предстоят парламентарни избори, на които най-вероятно ще бъдем заедно, а разбира се после ще бъдем заедно и на президентските избори. Така че това е съвсем нормално партньорство в рамките на ЕНП, за да не се получи загуба на гласове, както често пъти се случва“. Това обяви пред „Фокус“ лидерът на СДС Румен Христов.

Той коментира и сменената позиция на Румен Радев за датата на изборите.

„Вероятно това е в угода на някого, защото първоначално много категорично и много убедено беше заявено, че изборите ще бъдат свикани на първата възможна дата, това беше именно датата 28 март. Това беше обявено от президента официално и 10-15 дни по-късно започнаха да се увъртат нещата и да се обяснява, че нямаме готовност, нямаме възможност и т.н. Свързвам го с това, че се търси помощ на някого или към някого, предполагам че това са извънпарламентарните политически формации, които са опозиционно настроени, пък и БСП, но не мога да бъда категоричен“, анализира опитният политик.

„Очевидно е, че той нямаше политически опит, влизайки на „Дондуков“, 2. Не бива да давам оценка, твърде много уважавам тази институция, все пак съм бил 5 г. главен секретар на „Дондуков“ 2, но когато нямаш опит, е добре да си вземеш съветници, които имат такъв политически опит. Очевидно е, че тези, които са около него, също нямат политически опит. И от тази гледна точка аз не видях никакви действия, които да бъдат консенсусни за обществото. Самият факт, че той излезе между протестиращите и призова това Народно събрание и тази власт да си ходи час по-скоро, не беше нещо, което трябваше да се случи в крайна сметка“, категоричен е председателят на СДС.

Той прогнозира, че основна тема на опозицията ще е честността на изборите.

„Не очаквам възникване на напрежение. Разбира се всеки, който загуби, ще търси аргументи, че това е станало заради неправилно провеждане на изборите, манипулация, фалшификация и т.н. Вече е трудно да говорим за такива неща, още повече че машинното гласуване е допълнителен аргумент в полза на това, че трудно могат да се правят някакви манипулации“, коментира Христов./focus-news

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359