Президентът ясен за проекта на 2-мата десни министри. Успокоява левите, пропуска БСП

Избрано 07.09.2021 10:21 Снимка: ДНЕС+

Президентът ясен за проекта на 2-мата десни министри. Успокоява левите, пропуска БСП

Депутат видя в думите му пряко отношение към партийно строителство

Новият политически проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев да не е просто поредната партия, а да е с по-широка философия и отворен към цялото общество.

Този съвет даде президентът Румен Радев към двамата назначени от него служебни министри. Направи го, докато се срещаше с католическата общност в Раковски като част от обиколките си около Пловдив за Деня на Съединението. А мнозина видяха в този съвет аналогия с царското НДСВ - създадено първоначално като движение, което обедини в себе си хора от целия политически спектър - от ляво през центъра до десни. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски не само влезе във властта така, но и взриви двуполюсния модел в българската политика.

Има вълна за промяна, но никоя партия не може да монополизира надеждата на българите и никоя партия няма силите да се справи сама, заяви Радев, попитан за проекта на министрите.

Ако искат да бъдат полезни за обществото, те не трябва да създават просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия, отворена към цялото общество, подчерта президентът.

Радев за първи път коментира толкова директно политическите намерения на Кирил Петков и Асен Василев, след като в петък отказа да говори по темата, защото нямало причина да коментира хипотеза, преди тя да стане факт. Само три дни по-късно обаче Радев съветва открито за формулата, по която да строят партията си Петков и Василев.

Президентът на практика потвърди неофициалните информации около изграждането на новия политически проект. Очаква се двамата министри Петков и Василев да използват регистрацията на партия МИР, за да успеят да се явят още на предсрочните парламентарни избори. Ход, който през 2001 г. бе използван и от Симеон Сакскобургготски.

В проекта пък се канят както леви, така и десни хора, като важното било да са изградили успешна кариера.

Според държавния глава е добре политическата ни система да постигне стабилитет от 3-ия опит. Радев призова партиите за диалог и припомни, че кредото му винаги е било за постигане на надпартиен обществен консенсус в името на законността, демокрацията и просперитета, а служебното правителство е доказало, че хора от различни хоризонти могат да работят заедно и ефективно за България.

Що се отнася до тревогите на левите хора в България, които се опасяват да не бъде предадена тяхната надежда, ще им кажа: Не аз съм човекът, който ще ви предаде, заяви сам президентът, без да бъде питан. Повод за коментара му станаха призивите на някои от видните социалисти от последните дни Радев да каже дали стои зад новия проект на Петков и Василев. Вчера обаче президентът не спомена поименно БСП, а се обърна към “левите хора”.

По-късно обаче в прессъобщението, изпратено от “Дондуков” 2, думите на държавния глава бяха предадени по следния начин: По повод изразените публично опасения на част от социалистите у нас, че тяхната надежда може да бъде предадена, държавният глава посочи, че не той е човекът, който ще ги предаде. “За себе си гарантирам”, заяви президентът. Като левите хора от оригиналната реплика на Радев бяха заменени вече със социалистите.

Думите на Радев от Раковски не останаха незабелязани в БСП и предизвикаха реакция от депутати.

Това е доста витиеват отговор. В конкретния случай трябва и конкретен отговор - “да”, “не”, “подкрепям”, “не подкрепям”, за да бъде искрен към всички тези леви хора, за които говори. Защото голяма част от тях са членове и симпатизанти на БСП. Това коментира пред “24 часа” соцдепутатът Стоян Мирчев, който миналата седмица първи призова Радев да каже дали подкрепя новия проект на министрите.

Помолен в понеделник да коментира това, че президентът не спомена поименно БСП, Мирчев отговори: Това е избор на Румен Радев , но отговорът би трябвало да бъде по-ясен.

А съветите, които Радев дава на министрите си за новия проект, Мирчев определи като конкретни насоки как да работят

Което вече е пряко отношение към партийното строителство на един нов проект, допълни той.

Нямам притеснения от нов проект - проекти в България много се създават, част от тях остават в историята, други не. Въпросът е, когато правиш един проект, да си достатъчно откровен към хората още когато го правиш, коментира Мирчев. Като допълни, че на този етап - “първо, не знаем дали наистина се създава такъв проект, и второ, не виждаме достатъчно откровеност от тези, от които се очакват отговори”. Соцдепутатът обясни, че това не са очакванията на партийните централи, а на симпатизантите и избирателите на отделните партии.

Днес БСП ще върне на президента неизпълнен третия мандат. След това Радев няма срок, в който да разпусне 46-ия парламент и да насрочи изборите. Вчера държавният глава обясни, че трябва да види как Народното събрание ще гласува бюджета, за да не бъдат оставени българите без средства. Темата за ново служебно правителство не стои на дневен ред, очакваме парламентът да си свърши работата, допълни той.

Попитан дали се притеснява от избори 2 в 1, президентът отговори: Трябва да се организират по такъв начин, че българските граждани да упражнят честно правото си на глас. Той напомни, че ще покани ЦИК на среща по темата./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448