ПП чете декларация за Навални, Костадинов - "Российская газета" в пленарната зала

Избрано 21.02.2024 16:38 Снимка: БТА

ПП чете декларация за Навални, Костадинов - "Российская газета" в пленарната зала

Явор Божанков се възмути, че тримата депутати от "Възраждане" са били на инструктаж в Москва

Спор между "Продължаваме промяната" и "Възраждане" заради посещението на тримата депутати на Костадин Костадинов в Москва, където участваха във форум на партията на Путин - "Единна Русия". Костадинов пък демонстративно разпъна вестник "Российская газета" и четеше на мястото си, докато Никола Минчев от ПП представяше на вниманието на парламента проект за декларация по повод смъртта на Навални и втората година от войната в Украйна.

"Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, но убийството на Навални е и черен ден за самите руснаци, които изгубиха истински вдъхновител. Същевременно обаче примерът на неговата решимост остава по-силен от всякога. Навални приживе беше символ, сега е легенда, легенда, която завинаги ще бъде извън контрола на Путин", прочете Никола Минчев.

"Навални беше убит от страх, в страна, в която политическият елит отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов", добави той при представянето на текста, който от групата предлагат да бъде гласуван от депутатите.

"След ликвидиране на опозицията вътре, следва опитът да се ликвидира и съседна държава, че липсата на вътрешен коректив води до външни извращения", предупреди още Минчев.

Снимка: БТА

През това време лидерът на "Възраждане" беше вдигнал високо първа страница на руския вестник, на който водещото заглавие беше "Авдеевка е наша", а снимката разпространиха от неговия екип.

Костадинов направи и декларация от трибуната, като упрекна премиера Николай Денков за изказването му, че "нямало значение какви щети ще понесе българската икономика от антируските санкции, а важното било Русия да страда". "Подозирам, че с тази логика на действия и с този ход, който предприема правителството на Денков, можем скоро да очакваме и действия в посока на унищожаване на българската държава и икономика, само за да може Русия да страда", коментира лидерът на "Възраждане". Той обвини премиера, че с тези думи е застрашил националната сигурност.

След декларацията му Явор Божанков от ПП-ДБ не се сдържа и изказа възмущението си, че от "Възраждане" използват "подигравателни похвати" без да им бъде направена забележка от председателя на НС. Божанков укори тримата депутати от партията на Костадинов, които бяха на посещение в Москва "по покана на Путин".

"Казват, че са ги информирали за външната политика на Русия, може ли да обяснят какво точно са ги инструктирали?", попита от трибуната Божанков, цитиран от БТА.

"Може ли, когато се води война, когато Русия извършва агресивни действия в акваторията на Черно море, когато националната ни сигурност е застрашена, тези народни представители да обяснят на залата каква е тази външна политика на Русия и къде се намира България в нея", продължи депутатът от ПП-ДБ с въпросите, а отговорите получи от кулоарите.

Снимка: "Възраждане"

Там тримата депутати Коста Стоянов, Ивелин Първанов и Ангел Георгиев отрекоха пред медиите да са били инструктирани за външната политика и обясниха, че са си говорили предимно за "възможностите за наши дипломати да бъдат обучавани в Москва". Покенине били от партията на Путин "Единна Русия" преди месец, за да участват във форума "За свобода на нациите". На сбирката се коментирала борбата на съвременните форми на неоколониализма, а участие взели външният министър Сергей Лавров и бившият президент Дмитрий Медведев.

Коста Стоянов уточни, че във форума в Москва са участвали представители на 44 държави, а от Европейския съюз отишли само българите.

Още след завръщането на тримата от Русия, от парламентарната група на ПП-ДБ поискаха изключването на двама народни представители от комисиите, в които членуват. Става въпрос за Ангел Георгиев, който е член на външната комисия, и за Ивелин Първанов, който е в комисията по отбрана.

Настимир Ананиев обясни, че изваждането им от комисиите става с решение на Народното събрание.

Снимка: БТА

"Забележете къде е направена снимката - в Московския дипломатически институт, който прави вербовката на всички външни агенти. Няма как български депутати да бъдат в центъра за вербовка на Москва на посещение", заяви депутатът.

Като аргумент за подобно решение Ивайло Мирчев добави опасенията, че депутатите в Комисията по отбрана имат достъп до класифицирана информация. "Има изключително чувствителни данни за това, което ние изпращаме за Украйна и какво е българското въоръжение", каза депутатът от ПП-ДБ и припомни, че Руската федерация ни е обявила за неприятелска държава. "Само си помислете, какви данни биха могли да бъдат предадени там", притесни се Мирчев./Dir.bg

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027