"Отци на българското знанье, творци на наший говор мил": Кирилицата от Севера до Антарктида

Избрано 24.05.2024 09:33 Снимка: ДНЕС+

"Отци на българското знанье, творци на наший говор мил": Кирилицата от Севера до Антарктида

Бе време, писмеността наша
кога обходи целий мир;
за все световната просвета
тя бе неизчерпаем вир
***
бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на българското знанье,
творци на наший говор мил

През 1892 година Стоян Михайловски завършва стихотворението си "Кирил и Методий" като проект за всеучилищен химн, а малко по-късно редовете му се превръщат в текст на една от най-разпознаваемите български песни - "Върви, народе възродени", която звучи на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В строфите си Михайловски възхвалява дългогодишното книжовно дело на редица просветители, започнало още през 855 година със създаването на един от най-здравите символи за идентичност и знание, вдъхновило и вдъхновяващо развитието на културата...

Азбуката. Константин-Кирил Философ създава глаголицата като неподражаема и съвършена графична система, в която всяка буква отговаря на определен звук. Заедно със своите ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд двамата братя Кирил и Методий започват важна мисия - разпространяват славянската книжовност и старобългарския език, преписват и превеждат богослужебни книги с една цел - стремеж към просвещение на българския народ.

Смята се, че малко по-късно Наум опростява глаголицата, а новополучената азбука нарича кирилица - на своя учител Константин-Кирил Философ, вероятно без да осъзнава колко ключово е неговото творение за развитието на просветата не само на българите, но и на десетки други.

Преминавайки през ръцете на Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и още редица книжовници, азбуката се превръща в средство за съхранение на славянската памет, културното наследство, традициите...

А днес обединява нации - като нишка между миналото, настоящето и бъдещето. И доказателство за това са многобройните монументи не само в България, но и по света, които свидетелстват за признателността към делото на светите братя и за значението на азбуката и писмеността.

От Севера до Южния полюс - вижте част от паметниците по света, посветени на кирилицата и на Кирил и Методий.

Монументът в Монголия

В тази държава от 19. век писмената системата, която обществото използва, също е кирилицата - с лека модификация, подобна на тази в руската азбука. Именно затова не е случайно, че през 2015 година в монголската столица Улан Батор беше открит първият по рода си Паметник на кирилицата, създаден по инициативата за издигане на такива паметници в чужбина на археолога проф. Николай Овчаров.

Монументът с букви от славянската азбука e издигнат в двора на 118-о училище в монголската столица, а 2015 година беше официално открит в присъствието на монголския министър на културата, посланика на Монголия в София, преподаватели и възпитаници на училището.

 

"Тук най-ясно си даваме сметка за величието на делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на техните ученици - единадесет века след създаването си кирилицата продължава да се използва от над 300 милиона души от Далечния Изток през Монголия до сърцето на Европа", каза тогавашният държавен глава Росен Плевнелиев в словото си на тържествената церемония, цитиран от пресслужбата на президентството. 

Снимка: Пресцентър на Президентство

От името на Инициативния комитет за изграждането на Паметника на кирилицата в Улан Батор археологът проф. Николай Овчаров определи 11 май като паметна дата и дари на 118-о училище в монголската столица икона на светите братя Кирил и Методий.

Именно в България през 9 век започва преводът на богослужебните книги, откъдето те се разпространяват в целия славянски свят, припомни проф. Овчаров. С Паметника на кирилицата именно в една неславянска държава ознаменуваме това велико дело, допълни професорът.

Дизайнът на монумента е съвременен и символизира продължението на живота на азбуката в новия свят. Самият паметник изобразява своеобразна горяща факла, от чийто връх, вместо огън, излизат букви.

Кирилицата и на Антарктида

Това всъщност е вторият паметник от инициативата на проф. Овчаров. Открит е през 2018 година и отново е по идея на проф. Овчаров и на автора на паметника инж. Младен Станев.

Може да се гордеем, тъй като вторият паметник на кирилицата се издига на Южния полюс, близо до българската антарктическа база, отбелязва тогава инж. Младен Станев, цитиран от БТА.

Монументът е изработен от хром, никел и от благороден месинг, защото това са "вечни" метали - не подлежат на корозия и не се замърсява природата. 

Снимка: БНР

Направен е изцяло с дарения на българи и монголци и представлява няколко метални сегмента, върху които са изобразени букви от кирилицата, като върху буквата Ж има икони на Св. св. Кирил и Методий и на Климент Охридски.

В самия паметник е капсулована пръст от българските столици - Плиска, Преслав, Велико Търново, София, от морската столица - Варна, както и от гроба на хан Кубрат.

Идеята за създаването на паметника и поставянето му там пък е осъществена, благодарение на българо-монголско сътрудничество на Антарктида и на монголския посланик тогава проф. Лхамсурен Дугержав.

Почит към азбуката в САЩ

Щатите скоро също ще могат да се похвалят с грандиозен монумент в Лос Анджелис, посветен на кирилицата. Инициативата е по идея на Генералното консулство на България, впоследствие подкрепена от BgFACE - Българска фондация за изкуство, култура и образование, както и на Бронислав Ликоманов, който всъщност е автор на скулптурата.

Монументът е изцяло съсредоточен върху кирилицата, макар че първоначалният му вариант е бил по-скоро посветен на Кирил и Методий. Творението на Ликоманов представлява ръка, която държи книга. Едната част на книгата се превръща в крило на птица, а отдолу са изобразени първите четири букви от азбуката. 

На 1 февруари тази година от Генералното консулство на България в Лос Анджелис публикуваха снимки на почти готовия монумент, който скоро трябва да бъде официално открит.

"Паметникът на българската азбука е почти завършен! Истинско произведение на изкуството, с което се гордеем", пишат от консулството.

 

 

Светите братя в сърцето на Русия

 

В столицата Москва на площад "Славянска" е издигнат паметник на Кирил и Методий. Монументът е поставен пред внушителната Руска държавна библиотека, като той е не по-малко вдъхновяващ - представлява статуи на двамата братя, които държат кръст и Библията.

Според някои източници в свитъка с азбуката - част от паметника, е изпусната буквата Н.

Като символ на славянската писменост, всяка година паметникът "събира" множество хора, които отбелязват точно на този площад Празника на славянската писменост и култура.

Снимка: iStock by Getty Images

Това всъщност не е единственият монумент на светите братя в Русия - техни паметници има още в Мурманск, Сургут, Владивосток, Твер, Сиктивкар и други.

Монументът в Мурманск всъщност е копие на този в България - пред Народната библиотека. Той е дело българския скулптор Владимир Гиновски.

Кирил и Методий и в италианската столица

Всъщност двамата са свързани с Рим повече, отколкото можете да си представите. В базиликата "Сан Клементе" те за първи път служат на славянски език, а освен това там е погребан ученикът им Климент, чието тяло те пренасят в италианската столица през 867 г. Тогава светите братя са поканени в града от папа Адриан II.

Година по-късно умира и Кирил. Методий настоява да отнесе тялото му в Гърция, но папата не дава своето позволение, след което светецът е погребан също в базиликата "Сан Клементе".

В този храм няма традиционен паметник на двамата братя, но най-ценни са мозайките с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език, подарени от Българската православна църква. 

Снимка: БТА

До гроба често се извършват литургии при посещения на световни политици и други официални представители от славянските страни.

Снимка: БТА

До олтара в храма има и картина, изобразяваща посрещането на светите братя от папа Адриан II точно в "Сан Клементе".

Снимка: iStock by Getty Images

Монумент на светите братя в Скопие

Наред с всички останали паметници, огромни бронзови статуи и на Кирил и Методий са разположени още от 2010 година край Каменния мост в центъра на македонската столица.

Снимка: iStock by Getty Image

За изработката и поставянето на монумента са били необходими повече от 1,1 млн евро.

Самият паметник изобразява двамата светци със сведени глави, държейки книги в ръцете си. Под тях е поставена плоча с надпис "Свети Кирил и Свети Методий - Славянски просветители".

В близост се намират и паметници на учениците на Кирил и Методий - Климент и Наум.

Признателността на Чехия

В чешката столица Прага има няколко паметника на светите братя, един от най-внушителните и забележителните обаче се намира на Карловия мост наред с още около 30 скулптури.

Монументът на Кирил и Методий се намира от дясната страна на моста - точно срещу паметника на св. Франтишек Ксавиерски.

Снимка: iStock by Getty Images

Двамата братя се смятат за покровители на чешките земи, което обяснява и особената почит в държавата към тях. Според историческите източници Методий е погребан именно в там - в границите на някогашната Велика Моравия.

Кирил и Методий са и патрони на много от чешките храмове.

Още по темата

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532