Избрано 03.03.2021 10:45 Снимка: ДНЕС+

На 3 март СДС-Варна, се поклони пред подвига на освободителите

Членове и симпатизанти на СДС във Варна се събраха на поклонение пред братската могила на 14-ти армейски полк до църквата в район Владислав Варненчик, за да почетат 143-та годишнина от Освобождението на България. Те положиха цветя в знак на признателност към подвига на загиналите за българското Освобождение руски, украински, румънски, унгарски и финландски войни, оставили костите си в боевете край Варна.

В поклонението участва и Желез Железов, кандидат за народен представител от СДС в общата листа с ГЕРБ.  

СДС има поводи да се гордее с направеното за Варна и за необратимия европейски и евроатлантически път на България, каза областният председател на сините д-р Янко Станев. В равносметката си той подчерта напредъка на страната, измерващ се с двойния ръст на средната работна заплата, с 2,5 процентния ръст на БВП, с обновения облик на градовете. По думите му Освобождението и Съединението са най-българските празници,  зареждащи българите с национално самочувствие и увереност, че всеки от нас носи част от борбения дух на предците ни.

На 3 март 1878 г., след усилени спорове между вече невоюващите страни, е подписан Санстефанският прелиминарен (предварителен) мирен договор. С него окончателно се слага край на османското иго и ситуацията на Балканите се променя коренно. Териториите на освободена България съвпадат с големия обхват на Българската екзархия. Всички поробени българи са обединени в една държава с внушителни размери, която само след няколко години ще се превърне в блян за много от българските държавници. Датата на националния ни празник е символ не само на освободена, но и на обединена България. Символ на една силна нация с огромен потенциал, способна да играе основна роля в европейската и световната политика.

Общоградските тържества по повод националния празник започнаха пред Катедралата с военния ритуал за вдигане на национални флаг. Празничното шествие ще се отправи от площада към паметника на граф Игнатиев, а след това към паметника на украинските войни и към паметника на руските войни в Морската градина. Програмата включва още лекоатлетическата щфета на Радио Варна и почетна обиколка на варненските мотоклубове. Празненствата във Варна ще завършат довечера със салюти над катедралния площад „Св. Св. Кирил и Методий“.

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176