Много или малко са 50 лева?

Избрано 04.08.2020 11:55 Снимка: ДНЕС+

Много или малко са 50 лева?

Много или малко са петдесетте лева, които всички пенсионери в България ще получат през този и следващите два месеца към пенсиите си? Въпрос на гледна точка, ще кажат някои.

За работещите, които получават стабилни доходи и са на и над средното ниво за страната, сумата изглежда нищожна. Някои от тях дневно харчат повече от това, а не са малко и онези, които просто не смятат за пари 50 лева. Мнозина дори ще се впуснат да хулят подобна мярка. Онези, които я определят като „подигравка“ или „подаяние“, в огромната си част го правят, само заради политическите си пристрастия.

Тези, последните, биха охулили правителствената мярка за подпомагане на пенсионерите дори и ако беше в размер на 500 лева. Или 5000 лева. Тях ги движи не рационалното, а субективното – ненавистта към политическия опонент.

Защото, ако се разсъждава прагматично, без пристрастия, за огромната част от пенсионерите у нас тези 50 лева са с друга стойност. Не бързайте да изчислявате какво може да се купи с 50 лева. Не правете онази сметка с разделянето на 50 на 30. Парите имат и друго измерение, различно от приравняването им към стоките, които може да се купят с тях.

Опитайте се да погледнете нещата от чергата на пенсионер, без да ги преценявате само от вашата камбанария. За работещ човек 50 лева са 1/16 или 1/20 от заплатата, за пенсионер с 400 лева пенсия – 1/8. Не усещате разлика? Значи не сте научили стойността на 50 лева.

Да, пенсиите у нас са ниски. Да, което и да е правителство иска да може да ги повиши и нивото им да е съизмеримо с европейските. Всичко, обаче, опира до средствата, които държавата може да си позволи в пенсионната система. А те са обусловени от реалностите. Нали не забравяте, че 45 години развивахме социализма? Мислите ли, че за 30 години може да се навакса напълно изоставането ни от държавите, които през това време развиваха икономиките си на пазарен принцип? Може, разбира се, ако последните три десетилетия бяхме работили три пъти повече от онези, които догонваме. Да сте забелязали нещо такова да се случва?

50 лева са и много, и малко. И не е само въпрос на гледна точка, а и на икономически реалности. За някого може да звучи като новина, но 50 лева ще покрият сметката за ток, например, на мнозина пенсионери.

Не е нужно да си с големи познания по икономика, за да се сетиш, че в следващите три месеца, благодарение на 50-те лева добавка към всяка пенсия, в потреблението на държавата ще се влеят още по над 100 милиона лева всеки месец. В пазарните икономики потреблението развива производството, а производството увеличава потреблението.

Погледнати от този ъгъл, 50 лева умножени по 2 120 000 са стимул за всички ни.

Разбира се, всеки е в правото си да прави лични оценки. В нормалните държави, които се развиват икономически и демокрацията е водещ принцип, икономическите процеси се разглеждат не в светлината на индивидуалните изгоди, а в ползите за обществото като цяло.

50 лева не са нито много, нито малко. 50 лева понякога са необходимото… и възможното.

Атанас Благоев

Още по темата

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279