Минеков не отива на честването на Стефан Данаилов от страх, готвят му публична разправа

Избрано 09.12.2022 19:45 Снимка: ДНЕС+

Минеков не отива на честването на Стефан Данаилов от страх, готвят му публична разправа

От Фейсбук профила на Иво Димитров

Едно птиченце ми каза, че некултурният служебен министър на културата Велислав Минеков се уплашил довечера да отиде на честването на Стефан Данаилов в Народния театър. Уплашил се, защото на него едно друго птиченце му казало, че хора от арт средите му готвят публична разправа. Кори с яйца се изкупували масово в бакалиите, разположени в близост до една от най-представителните сгради в страната. Причината били заканите на Минеков пред познати и непознати, че щял да уволни директора на Народния театър Васил Василев.

Винаги съм се чудил защо природата, надарила така щедро едни с талант и размах, се е отнесла толкова жестоко с други. Убеден съм, че тази диспропорция е в основата на комплексите, които тресат некултурния министър на културата. Неспособността да застанеш зад талантливия, провинциалната еснафщина, злобата и завистта обясняват линията на поведение на Минеков към Васил Василев.

В случая имаме търсене на конфликт от страна на едно овластено нищожество с един можещ и доказан професионалист. Един негоден за нищо мъж в предпенсионна възраст срещу таланта на директор, който за месеци върна опашките от зрители пред Народния театър и започна да съизмерва първата ни трупа с най-добрите в Европа. Визионер срещу чичка на служебна хранилка. Творец с размах срещу мишкуващ на държавна разкладка чиновник.

Вчера за първи път видях обединени ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Демократична България". Ако се търсеше формула за единение и съставяне на правителство, то тя бе намерена в Комисията по култура към парламента. Депутати от всички парламентарни групи насметоха в ъгъла Велислав Минеков и се обединиха срещу посредствеността на този случайник. Време е и на "Дондуков" 2 да се усетят, че с избора на този некултурен тип за министър, културата ни е обречена. А когато културата на една държава се води от самодоволни илитерати, нацията изглежда обречена на тежък упадък...

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648