Масова мобилизация: Протестъри заливат европолитици с коментари, искат външна намеса в България

Избрано 08.10.2020 08:14 Снимка: ДНЕС+

Масова мобилизация: Протестъри заливат европолитици с коментари, искат външна намеса в България

Роберта Мецола стана поредната жертва на офанзивата, оттегли предложение след като беше потопена с омразна реч

Евродепутатката от Европейската народна партия Роберта Мецола оттегли предложението в резолюцията на ЕП за България да бъде записана и ролята на укриващия се Васил Божков в протестите. Текстът, който ѝ навлече гнева на протестърските отряди и „Отровното трио“, гласеше, че „известен магнат на казина, туризъм и строежи, срещу когото са повдигнати 18 обвинения, финансира протестите“.

Малтийката беше подложена на масиран натиск в профилите ѝ в социалните мрежи от наши сънародници, а „Отровното трио“ дори решиха да я съдят за клевета. Кръстосаният огън доведе до оттеглянето на текста и директен призив към нервните протестиращи да се успокоят.

„Поемете въздух хора. Групата на ЕНП никога не е казвала или възнамерявала да твърди, че всички протестиращи в България са платени. Въпреки това осъзнаваме, че въпросната поправка се тълкува грешно и затова я оттегляме“, написа в следобедните часове Мецола.

И този и пост не беше пощаден от организирана протестърска кампания, като под него се споделят колажи на Борисов, Вебер и чекмеджета, а българи я обвиняват, че е защитничка на мафията.

„Трудно е да си поемем дъх, когато корумпираната държава ни е стъпила на врата“, оплаква се например Чавдар Влъчков – костюмиран млад мъж, за когото проверката показва, че е член на изпълнителния съвет на „Да, България“ в Брюксел.

„Благодаря ти скъпа, че подкрепяш българската мафия. Много любов от България“, пише Тодор Башов.

„Бебче, русото не е на мода. Обнови си косата“, критикува визията ѝ Тошко Велчев – още един профил, гордо развял българския флаг.

„Ти си срам, просто помни това“, казва на Мецола потребителят „Мац-писи-писи“.

„Радваме се, че в рамките на 1 час евродепутатът Роберта Мецола от ЕНП направи лесен избор между съдебната зала, в която щяхме да я изпратим и привързаността ѝ към върхушката от ГЕРБ“, похвалиха се с победата и „Отровното трио“.

Стотици партийни опозиционни активисти през целия ден правят и масиран опит да внесат дезинформация в Туитър по казуса с Васил Божков и протестите, твърдейки че е подведена с фалшива новина. Това принуждава евродепутатката да подчертае, че всъщност е добре запозната с казуса, записа на Божков и разследването, водено от родната прокуратура.

„Не поставяме под съмнение действащото разследване, водено от прокуратурата, но не желаем да оставяме вратички за интерпретации, че всички български протестиращи са платени“, подчертава Мецола.

Малтийката не е първият европолитик, чиито профили в социалните мрежи са подложени на „вандалски“ атаки, включващи оплюване и призиви за международна намеса в България под всеки негов пост. Това е похват, с който вече се запознаха по трудния начин политици от ранга на лидера на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер и президентът на ЕНП Доналд Туск./tribune.bg

 
CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448