Кръстев: Надявам се харвардските ни министри да минат без присъди за свършеното през тези 3 месеца

Избрано 23.08.2021 15:18 Снимка: ДНЕС+

Кръстев: Надявам се харвардските ни министри да минат без присъди за свършеното през тези 3 месеца

От Фейсбук профила на Михаил Кръстев

България е тясна за "едни от най-популярните служебни министри". Затова те забъркват и международни скандали. Нека разнообразим малко от Кирил Петков и да погледнем какво върши Assen Vassilev.

От писмо, публикувано в Бивол става ясно, че Европейската комисия пита Асен Василев какво е правното основание на Решение  № 441 на Министерския съвет, което касае санкциите по "Магнитски". Това, което не става ясно обаче е, че решението на Василев касае създаването на работна група за изготвяне на т.нар. "български списък" по Магнитски, като в питането от ЕК ясно се визират 21 физически и 33 юридически лица.

Според повечето български юристи, коментирали казуса и на чието мнение съм попадал, подобно правно основание всъщност няма. Според тях Асен Василев, "в противоречие с правото на ЕС придава юридическа стойност и екстериториално действие на закон и мерки на държава извън ЕС, с което засяга правата и законните интереси на граждани и фирми от ЕС. И още - на какво правно основание санкционира граждани и фирми, срещу които няма нито осъдителни присъди по наказателни дела, нито влезли в сила наказателни постановления за административни нарушения".

Докато някои се надяват на продължителна политическа кариера на харвардските ни министри, аз стискам палци да минат без присъди за свършеното през тези три месеца./tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448