Красимир Вълчев: Стряскащо ниска събираемост на приходите по бюджета

Избрано 04.04.2024 15:05 Снимка: ДНЕС+

Красимир Вълчев: Стряскащо ниска събираемост на приходите по бюджета

Депутатът от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев публикува в профила си във Фейсбук много тревожна статистика. Според изнесените от бившия министър на образованието в кабинета на Бойко Борисов данни, "изостването от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лева за два месеца."

Ето какво пише народният представител:

Събираемостта на приходите по държавния бюджет е стряскащо ниска. МФ наскоро публикува данните за изпълнението на бюджета за първите два месеца на годината.

Съпоставено с предходни години се вижда, че за първите два месеца на тази година отчитаме най-ниското изпълнения на годишен план от началото на този век. При нормална събираемост през първите два месеца на годината се събират 1/6 от планираните приходи или 16,67% от годишния план. Това са данните и от предходните години.

Средногодишно през първите два месеца предходни години са се събирали 16,6% от процента от общите приходи и 19,9% от приходите от ДДС (всяка година януари месец приходите от са по-високи, заради по-високото потребление през месец декември). За 2024 година тези стойности са съответно – 13,2% и 14,5%. Изоставането от очакваното изпълнение е притеснително голямо – над 2 млрд. лева за два месеца.

Едно такова изоставяне е малко вероятно да бъде компенсирано през следващите месеци. По-вероятно е то да се задълбочи. Отсега може да се каже, че бюджетът ще се приключи с по-голям дефицит от 3%. Ако неизпълнението продължи със същите темпове, очакваният допълнителен дефицит ще бъде от порядъка на 12 млрд. лева или 6% от БВП.

Тези данни са най-точната атестация за работата на приходните администрации и на Асен Василев. Като слушате следващите дни от Партията на Паскал (ПП) да ви обясняват колко добре работят Митниците, моля имайте предвид тези числа!

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194