Корнелия Нинова вкарала БСП в международна изолация. Преди Сергей Станишев я бранил пред европейците

Избрано 09.12.2022 19:29 Снимка: ДНЕС+

Корнелия Нинова вкарала БСП в международна изолация. Преди Сергей Станишев я бранил пред европейците

Новият шеф на ПЕС я засипа с критики

Епистоларна война между „Позитано“ 20 и ръководствата на Социнтерна и Партията на европейските социалисти разкри нови подробности за мястото на БСП на международната сцена и залиняващото ѝ влияние не само в България, но и на глобално ниво, пише Lupa.bg.

Шефката на соцпартията у нас загуби мястото си на вицепрезидент на световната организация на конгреса в Мадрид в края на ноември. След избора на испанския премиер Педро Санчес за нов председател на Социнтерна, България вече няма представителство на президиума. А до този развой се стига не просто заради отказа на БСП да подкрепи Истанбулската конвенция, каквато теза лансират от офиса на Нинова, а защото шефката на левицата не е събрала достатъчен брой гласове за подкрепа още на първия кръг от състезанието. Подобна е и детайлната истина, касаеща взаимоотношенията между БСП и ПЕС.

Нинова - аут от Социнтерна

За 10-те места на поста „вицепрезидент“ от Европа се борят 14 кандидати, сред които и тя. Правилата сочат, че първично гласуване ще определи най-активните и с най-високо доверие политици да останат в така оформилата се надпревара и да бъдат подложени като номинации на гласуването при избора на новия президиум на Социнтерна.

Очаквано, предвид изключително слабата ангажираност на БСП през последните години за развитието на организацията и почти нулевата дейност на самата Нинова в отделните ѝ органи, независимо, че до този момент тя е вицепрезидент, нейното име отпада.

Справка на Lupa.bg за отчетеното от генералния секретар на Социнтерна за свършеното от отделните представители по страни от 25-ия конгрес (2017 г.) до 26-ия (2022 г.), името на Нинова се споменава един единствен път.

С доклад за... развитието на ковид епидемията в България. Писмото ѝ е получено в централата на Социнтерна на 15 май 2020 г., когато в страната вече тече процес по смяна на властта и последният мандат на Бойко Борисов е в предпоследната си фаза със силно недоволство от управлението му, изразявано по това време именно от БСП. Нито дума за това обаче не решава да прати Нинова на колегите си от международната лява организация.

В острото писмо Филип Попов пише, че кандидатурата ѝ е отпаднала заради писмо, пратено от Джанет Камило, лидерка на ЛГБТИ+ общността в Социнтерна и бивш ресорен министър по въпросите на жените в Доминиканската република до Етичната комисия на Социнтерна. Според Попов то било написано поради това, че БСП системно отказвала да подкрепи нежния пол в борбата му за равноправие именно с отказа да изиска националната ратификация на Истанбулската конвенция против насилието, базирано на пол и насилието срещу жени.

Фактите обаче сочат, че Нинова не е отстранена заради въпросното писмо. Не е ясно дали на единствената документирана среща между нея и Камило в Ню Йорк през 2017 г. е възникнал пряк конфликт, но Попов протестира от името на Корнелия, че доминиканката никога „директно не се поинтересувала от ситуацията с жените в България“.

Затова и предупреждава, че смята да заведе отделно друго протестно писмо до Социнтерна именно срещу Джанет Камило, което праща конфликта на „Позитано“ 20 с организацията чак в Карибския басейн. Освен обаче в конфликт със Санто Доминго, БСП се намира и в европейска криза.

Драмата с ПЕС

Само месец след като лидерството на ПЕС от Сергей Станишев поето от шведа - бивш премиер на страната, Стефан Льовен, БСП започна битка и на този фронт. По информация на Lupa.bg малко след като Станишев предаде властта на бенефисния си конгрес в Берлин през октомври, където Корнелия Нинова отново не присъства, а прати Филип Попов и Вяра Емилова да слушат блестящите речи на европейски политици от ранга на Франс Тимерманс, Олаф Шолц и Педро Санчес, Корнелия Нинова е изпратила писмо на новия президент. С оплакване как имала търкания с предишното ръководство и че е добре те да бъдат изгладени с лична среща в София. Поканата обаче Стефан Льовен дипломатично отхвърля и вместо бъдещи прегръдки и протоколни снимки, я праща да търси подкрепа другаде.

Разбира се, той ѝ благодари за благопожеланията, но още от второто изречение в отговора си до „Позитано“ 20 ѝ напомня, че тя е била само пасивен наблюдател на всички усилия, положени от ПЕС през последните години, касаещи и развитието на организацията, и европейските политики и извоюването на равни права за страните-членки на ЕС, и за гражданите му, независимо от техния пол.

„За съжаление, Вие не успяхте да присъствате на Конгреса на ПЕС в Берлин миналия месец, където щяхте да станете свидетел от първа ръка на силата и единството на нашето европейско семейство“, пише той, отчел отсъствието на ръководителя на българската партия, член на ПЕС. Факт е, че Льовен отбелязва конкретно и липсата на политики у БСП, касаещи подкрепа за Истанбулската конвенция.

„Бих желал да Ви напомня, че това не е първият път, когато семейството на ПЕС и партии-членки са изразявали безпокойство. Трябва да знаете, че няколко партии-членки са призовавали в миналото да се предприемат действия срещу БСП по този въпрос“, пише новият президент на ПЕС. Очевидно, до момента Сергей Станишев е бил буфер за тези търкания между европейската левица и ПЕС.

Нещо повече, и Льовен напомня на Нинова, че през 2018 г. генералният секретар на ПЕС Ахим Пост пристига в София именно за изчистване на тези въпроси, като Нинова му гарантира силно законодателство за справяне с насилието срещу жените. Тогава тя гарантира, че макар Истанбулската конвенция да бъде отхвърлена от Конституционния съд (това се случва 2 седмици след срещата между представителите на ПЕС и БСП през юли 2018 г. - б.р.), „Позитано“ ще инициира пакет от законодателни мерки за преодоляването на липсата на защита на нежния пол в страната.

Шведът „кове“ Нинова и за това, че нейните представители на Конгреса в Берлин не гласуват единодушно приетата Резолюция, касаеща и енергийната криза в Европа, и войната, и защитата на жените, и членството на България в Шенген, и заявката левицата да бъде първа политическа сила на евроизборите през 2024 г. „Резолюцията беше резултат от открит и прозрачен процес, който включваше 6 кръга от дискусии по измененията. Бих насърчил БСП да изпълни задълженията си като член на партията и да се ангажира с подобни дискусии в бъдеще“, отбелязва Льовен.

Освен Станишев, тогава все още президент на ПЕС, нито един български представител на взе думата в рамките на панелите за разбор на левите политики. Нито някой участва във въпросните шест кръга преговори. А накрая и Филип Попов, и Вяра Емилова просто отказаха да гласуват важния документ.

„Когато партията-член не е в състояние или не желае да се ангажира по този начин, моето твърдо мнение е, че тя не може да играе пълноценна и значима роля в нашето политическо семейство и неговото бъдеще“, директно пише президентът.

Той дори намеква, че Столетницата толкова се е отдалечила от идентичността си, че се налага изграждането на нов тип диалог с цел „доближаването ѝ до ПЕС и основните ценности на лявата европейска партия“.

Досега гигантският разрив в отношенията между БСП и ПЕС не бе известен на широката публика, докато Нинова не реши сама да го оповести в опит да се представи за жертва. А сега и в ПЕС, и в Социнтерна с учудване ще проследят кореспонденцията си, изнесена от нея, в медиите в България.

Подобна практика не е позната в Европа, а очевидно, докато бе президент на евролевицата, Сергей Станишев е бранил БСП и конкретно Нинова, след като е спестявал да показва подобни ноти от „Позитано“ 20 през годините.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648