Кибертормозът

Избрано 03.10.2020 10:03 Снимка: ДНЕС+

Кибертормозът

Сигурно си мислите, че винаги е ясно кой е насреща в мрежата

Кой е срещу теб в мрежата е най несигурното нещо

Онлайн тормозът представлява използването на интернет за нанасяне на емоционална вреда върху други хора. Много често той бива използван от деца и тийнейджъри като начин да обидят, отмъстят или просто да се пошегуват с приятелите си. Той има различни форми.

Онлайн тормоз може бъде създаването на фалшив профил във Фейсбук, публикуването на подигравателни снимки или клипове в сайтове като Vbox7 и YouTube, или изпращането на обидни или заплашителни съобщения чрез  Viber или WhatsApp.

Кибертормозът:

- може да се извършва от всяко устройство, свързано към интернет (смартфон, лаптоп, компютър);

- често е насочен към по-уязвим съученик (от различен етнос или изглеждащ по различен начин);

- може да започне като опит за шега, но може да бъде и целенасочено отмъщение;

- може да се случва 24 часа в денонощието, защото интернет е достъпен навсякъде и по всяко време;

- обхваща много по-широк кръг от хора освен единствено съучениците и приятелите на жертвата, тъй като интернет пространството има огромен брой потребители и всеки може да види дадено съдържание;

- може да предизвика нежелание за ходене на училище и за общуване с връстници, страх от използването на интернет, изолиране от другите, тревожност , дори телесни симптоми като главоболие и болки в стомаха.

СЪВЕТИ:

  • Винаги знайте с кого споделяте лична информация в социалните мрежи.
  • Ако се колебаете кой е срещу вас в интернет мрежата, проверете профила му.

Ако той е създаден скоро, има едва няколко снимки, няма постове и с този потребител нямате нито един общ познат-това е сигурен знак, че общувате с анонимен потребител, който цели да ви подведе в комуникацията.

  • Избягвайте споделянето на лична информация в социалните мрежи

КОНСУЛТАТИВНА ЛИНИЯ КЪМ ЦЕНТЪРА ЗА БЕЗОПАСЕН ИНТЕРНЕТ - 124 123

Информационна кампания: Проект ”Аз и дигиталната реалност“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности  по чл. 10а от Закона за хазарта за 2020 година, Направление 2 „Превенция на различни форми на зависимости“, изпълняван от Сдружение „Моят град“ съгласно Договор № 25-00-78/14.08.2020 г. за Проект № НПИМД-2-H2-037


Съдържанието на материала е отговорност на издателя Сдружение „Моят град“, като ММС не носи отговорност за начина на използване на информацията.

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448