Година мълчание на местния парламент на Варна за оставката на д-р Я. Станев от поста зам-председател

Избрано 15.06.2022 08:00 Снимка: ДНЕС+

Година мълчание на местния парламент на Варна за оставката на д-р Я. Станев от поста зам-председател

Вече една година ни вопъл, ни стон по повод комичната сесия на общинския съвет на Варна, на която бе допусната неправомерно за гласуване точка в дневния ред, на която бе гласувано отстраняването на заместник-председателя на СДС д-р Янко Станев от поста зам-председател на местния парламент.

Повод за предложението, внесено от Цончо Ганев от ПП "Възраждане", стана решението на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), според което д-р Станев е обвинен в расова дискриминация. Парадоскално е кой точно сипе обвинения в ксенофобия.

Към момента на вкарване на точката в дневния ред на сесията, няма нито едно основание, за да бъде допуснато подобно гласуване, тъй като няма налице нито едно обстоятелство за отстраняване на лидера на сините. Общински съвет – Варна следва да вземе решение за предсрочно прекратяване правомощията на заместник-председател по негово искане, но такова искане не е представено.  Друга причина би могла да бъде трайна невъзможност за изпълнение на задълженията – отново няма наличие на такива факти. Друга причина - системно неизпълнение на задълженията си за повече от три месеца. И последната възможност – влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по смисъла на закона. Нито една от тези причини за искане на оставката на д-р Станев не бе налице, но въпреки това, бе подложена на гласуване.

Естествено, д-р Станев осъди Комисията за защита от дискриминация на всички инстанции, но вече една година реакция от Общинския съвет на Варна - няма.

Добре скалъпената офанзива по премахването на д-р Янко Станев от поста на заместник-председател е една съшита с бели конци атака срещу него и СДС по време на предизборната кампания на парламентарните избори през 2021 г., която естествено намали резултата на коалицията ГЕРБ-СДС на местно ниво, а и респективно - на национално.

Нито едно извинение за отправените от трибуната на местния парламент на 15 юни 2021 г. обиди и квалификации към д-р Станев и към тоя момент не е изказано.

След като се произнесе и Върховният административен съд по обвинението към лидера на сините, той коментира за ДНЕС+, че е твърде зает да работи за града, за да съди всеки, който отправя обиди и внушения по негов адрес.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648