Главният хирург на САЩ: Нека етикираме вредите от социалните мрежи, като тези от цигарите

Избрано 17.06.2024 22:00 Снимка: ДНЕС+

Главният хирург на САЩ: Нека етикираме вредите от социалните мрежи, като тези от цигарите

Мерките трябва да попречат на платформите да събират чувствителни данни от деца и да ограничат използването на функции като изскачащи съобщения

Главният хирург на САЩ д-р Вивек Мърти призова Конгреса да въведе изискване за предупредителни етикети на платформите на социалните мрежи, подобни на тези, които сега присъстват задължително върху пакетите с цигари, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Главният хирург на САЩ е оперативният ръководител на Комисията по общественото здраве и главен говорител по въпросите на общественото здраве във федералното правителство.

Д-р Мърти публикува днес коментар във вестник "Ню Йорк таймс", в което казва, че социалните мрежи са фактор, допринасящ за кризата с психичното здраве сред младите хора.

"Време е да се изисква предупредителен етикет на генералния хирург за платформите на социалните мрежи, в който да се посочва, че социалните мрежи са свързани със значителни вреди за психичното здраве на подрастващите. Предупредителният етикет на главния хирург, който изисква действия от страна на Конгреса, ще напомня редовно на родителите и подрастващите, че не е доказано, че социалните мрежи са безопасни", каза Мърти. "Данните от проучванията на тютюнопушенето показват, че предупредителните етикети могат да повишат осведомеността и да променят поведението", добави той.

Мърти каза, че използването само на предупредителен етикет няма да направи социалните мрежи безопасни за младите хора, но ще бъде част от необходимите стъпки.

Миналата година той предупреди, че няма достатъчно доказателства, че социалните мрежи са безопасни за децата и тийнейджърите. Тогава главният хирург на САЩ посочи, че законодателите трябва да се справят с вредата от социалните мрежи по същия начин, по който регулират такива неща като столчета за кола, бебешки храни, лекарства и други продукти, които децата използват.

Днес той коментира, че Конгресът трябва да приложи законодателство, което да защитава младите хора от онлайн тормоз, злоупотреба и експлоатация, както и от излагане на екстремно насилие и сексуално съдържание.

"Мерките трябва да попречат на платформите да събират чувствителни данни от деца и да ограничат използването на функции като изскачащи съобщения, автоматично пускане на видеоклипове и безкрайно скролиране, на които развиващите се мозъци (на младите) стават жертва и допринасят за прекомерната употреба", написа Мърти.

Главният хирург препоръча също така от компаниите да се изисква да споделят всички свои данни за последиците за здравето с независими учени и обществеността, което в момента не правят, и да позволят извършването на независими одити за безопасност.

Мърти каза, че училищата и родителите също трябва да участват в осигуряването на време, свободно от телефони, а лекарите, медицинските сестри и други специалисти трябва да помагат на семействата да се ориентират към по-безопасни практики.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095