Гърците бесни на Мицотакис, сравняват го с Борисов

Избрано 03.01.2021 09:03 Снимка: ДНЕС+

Гърците бесни на Мицотакис, сравняват го с Борисов

Гърция посрещна 2021 с пълна карантина

Вместо очакваното бавно и постепенно премахване на ограничителните мерки гръцкото правителство изненадващо въведе пълна карантина. Това е лично решение на премиера Кириакос Мицотакис, обясни неочаквания ход говорителят на правителството на извънреден брифинг.

Мерките са насочени към овладяване на заразата преди да отворят всички училища на 11 януари. Новината доведе до взрив на негативни коментари от страна на гръцките граждани, които спазват строги ограничения от месеци. Политическата обстановка също се нажежи до червено след обявеното решение на гръцкия премиер.

Опозицията в Гърция поиска оставката на министъра на образованието с обвинение, че не може да създаде сигурност на децата в училище и поставя цялата страна под карантина.

Интересен клип се завъртя в интернет пространството. На него се вижда как гневен грък крещи в телевизионен ефир на фона на лика на българския премиер Бойко Борисов, който е сравняван с техните управляващи.

Цитатът, с който се споменава Борисов е от пресконференция на 27-ми март, когато отговаря на въпрос относно мерките по време на Великден: „От кризата с коронавируса само Господ може да ни извади. Знам много атеисти казват: затворете църквите. За всичко друго имам воля, имам смелост, но това не мога аз да го направя“.

Затварянето на църквите от страна на правителството през април е изключително болезнен спомен за вярващите гърци, които все още не са забравили, че беше забранено извършването на свещенодействия за всички религии и вероизповедания точно по време на Великден. Затова и отказват да приемат нова пълна карантина.

Солени глоби за организатори на събирания в размер на 3000 евро, вечерен час и задължителни смс-и, за да ти разрешат да излезеш – тези драконовски мерки  продължават да важат за гърците до 11-ти януари. Поне засега./tribune.bg

CHF CHF 1 1.75979
GBP GBP 1 2.2671
RON RON 10 4.00678
TRY TRY 10 2.18124
USD USD 1 1.62525