"Фигаро": Западът все още не може да реши дилемата "Путин"

Избрано 07.10.2020 09:14 Снимка: ДНЕС+

"Фигаро": Западът все още не може да реши дилемата "Путин"

Как да водим диалог с Русия на Путин? В продължение на години западните лидери, от Буш до Обама, от Меркел до Саркози, се натъкнаха на тази неразрешима дилема, след като мечтаеха за пробив. Сега Еманюел Макрон, който започна "стратегически диалог" с руския лидер на среща във Форт Брегансон през лятото на 2019 г., е изправен пред същата главоблъсканица.

 

Струва си да се каже, че събитията от последните седмици се превърнаха в трудно изпитание, въпреки че френският президент от самото начало се обяви, че подхожда към Кремъл "без наивност".

След удивителен разговор с руския лидер на 14 септември (както следва от разкритията на "Монд"), Еманюел Макрон изведнъж осъзна, че диалог няма: има само два монолога, които не се пресичат. В отговор на искането на Макрон за обяснение на отравянето с Новичок на руския опозиционен лидер Алексей Навални (току-що излязъл от комата), Путин, без да му мигне окото, каза, че Навални може сам да се е отровил и нарече блогъра съмнителен човек. Разговорът подчерта пропастта между умовете на Путин и тези на западните лидери и колко малко руският президент взема предвид мненията на френския си колега.

"За диалог са необходими двама", призна явно разстроеният Еманюел Макрон в Рига, отбелязвайки, че няма да се отказва от усилията си.

Както и да е, в нов разговор с Владимир Путин в сряда Макрон без особена церемония беше смъмрен от силния човек в Кремъл за срещата му с лидера на белоруската революция Светлана Тихановская във Вилнюс.

Путин дори подчерта "недопустимостта на всякакви опити за намеса във вътрешните работи на суверенна държава и външен натиск върху законните власти".

Макрон въпреки това предаде на желанието на руския лидер Тихановская да се свърже с него, за да го увери, че белоруската революция не представлява геополитически бунт срещу Русия. "Това, разбира се, е много неприятно, но президентът Макрон е фокусиран в дългосрочен план и вярва, че се обръща не само към Путин, но и към руското общество, което е скрито зад авторитарен режим, но живо, както показаха събитията в Беларус", смята Татяна Жан -Кастуева от Френския институт за международни отношения.

В момента мечтата на Макрон за "диалог" с Русия изглежда бледа. Франция, Германия и останалата част от Европа обсъждат възможни санкции срещу режима на Лукашенко в Беларус, както и Русия по случая Навални. Следващата седмица Тихановская трябва да се обърне към френския парламент, което в Русия очевидно ще бъде възприето като обида. Някои, между другото, се страхуват, че това събитие може да се окаже контрапродуктивно ...

В сензационно интервю за германския вестник "Шпигел" Навални, който излезе от кома, отхвърли всички тези страхове и призова Запада да осъзнае лудостта на Кремъл, както и да покаже сила за очертаване на границите пред Русия./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448