Движение „Гергьовден“: Филми като „Къща от карти“ са скучни като петък следобед в банков клон

Избрано 26.05.2023 19:33 Снимка: ДНЕС+

Движение „Гергьовден“: Филми като „Къща от карти“ са скучни като петък следобед в банков клон

„Уважаеми сънародници, изпълнени сме с възхита от височината на обществения праг на гнусливост. Пред това, което се случва в публичния живот на България в момента, филми като „Къща от карти“ са скучни като петък следобед в банков клон. Станалите публично достояние записи от задкулисието на политическата и съдебната система също ни изпълват с респект пред високия нравствен и езиков наратив на говорещите. Въпреки всичко сме оптимисти, защото по-лошо няма как да стане. А може би сме наивници“.

Това се казва в Декларация на Движение Гергьовден относно националния праг на гнусливост.

„Водени от изстраданата мъдрост, че и най-лошият мир е за предпочитане пред най-добрата война, намираме решението за съвместно правителство между ПП и ГЕРБ за възможна в момента крачка по посока на трайно преодоляване на продължилата повече от две години, политическа и правителствена криза.  Ако до преди няколко дни смятахме, че гласуването за съвместно управление на двете основни противостоящи си групи е голямо изпитание пред нас, днес нямаме никакво съмнение! Голямото изпитание е да бъдат преодолени всички сили, които - къде задружно, къде хаотично - полагат неимоверни усилия да не се случи редовно правителство. Нямаме и никакво съмнение, че крайната цел на всички тези усилия е една нестабилна държава, на която не могат да разчитат съюзниците ѝ в сложните дни за Европа и света. И една съдебна система, доведена до ентропия. Кой ще спечели от всичко това? Би било обидно за интелигентността на сънародниците ни  да го подчертаваме...“, продължава декларацията.

„Къде виждаме изхода от целия обиден и вече обществено опасен хаос?

На първо място в честното отношение към избирателите. Трябва да признаем: за последните две години  ред  личности и обстоятелства в българския публичен живот докараха България до безпрецедентна за най-новата ѝ  история политическа криза. Трябва да кажем на избирателите: партийните и идейни различия, които белязаха последните четири  извънредни парламентарни избори вече не могат нито да обяснят, нито да поправят счупения ни обществен живот.

Нужни са общи усилия и нова енергия за постигане на следните цели:

- Конституционно мнозинство, което да започне изправянето на политическата и съдебна система с възможните в рамките на обикновено народно събрание, промени в рамките на 49-то ОНС;

- Незабавен задълбочен разговор между основните политически сили за свикване на последното в историята на България Велико народно събрание. Съгласие за неговите цели, мандат, стратегически и непосредствени задачи. Формула за правителството, което ще управлява по време на неговия мандат. Настояваме за последно ВНС от 1999-а насам, но смятаме че днес то повече от всякога е ефективен възможен изход от кризата.

- Изборите за Велико народно събрание биха могли да бъдат проведени заедно с изборите за европейски парламент. Намираме това за уместно, не само заради спестените публични средства, но и поради факта, че разговорът за Велико народно събрание в момента ще е и разговор и за европейското бъдеще на България.

- Съставяне на кабинет на националното съгласие в рамките на 49-то Обикновено народно събрание с втория или третия мандат, с ясни регламент и хоризонт на цели и задачи.

Скъпи сестри и братя, знаем че тази политическа тютюмаха в момента слабо или никак вълнува мислите на повечето ни сънародници. Те отдавна не виждат пряка връзка между стандарта на своя живот и деятелността на политиците. Но тази връзка съществува! Понякога, както днес, тя може дори да е съдбовна. Продължаващият хаос ще доведе до обедняване, невъзможност да се плащат социалните разходи, до загуба не само на международен авторитет, но и на средства по международните ни договори. Най-малкото банките ще вдигнат лихвите по кредите за подобни нестабилни общества, а тези лихви ще ги плащаме всички - и отвратените и отвратителните, и гнусливите и гьонсуратите. Политическата и съдебната война ще нарани всички без изключение, тя ще рани цялото ни общество за много дълго време. Тази война трябва да спре веднага и ние предлагаме път за това. Затова и припомняме, че и най-лошият мир е по-добър и от най-добрата война. От нови избори в момента вероятно ние ще спечелим най-много, но и всички ние ще загубим най-много и за дълго.

Затова молим се  за вразумление на политиците и Бог да пази България!“, пишат още „Гергьовден“.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482