Доц. Медиха Хамза: България е в челните места по развитие на СПА туризма

Избрано 29.06.2021 13:31 Снимка: ДНЕС+

Доц. Медиха Хамза: България е в челните места по развитие на СПА туризма

"Много малко са страните в Европа, които могат да конкурират България в областта на СПА-, балнео- и уелнес туризма. С нейното изобилие и многообразие от термоминерални води и калолечебни находища, тя заема едно от челните места в този бранш. Страната ни е богата и на минерални води", каза доц. д-р инж. Медиха Хамза, кандидат за народен представител от СДС-Варна в коалицията ГЕРБ-СДС. "Климатът на страната е изключително благоприятен, в сравнение с този на традиционните дестинации на балнеотуризма от Западна Европа и Средиземноморието".

Според доц. д-р инж. Медиха Хамза тези фактори, заедно с наличието на голямо разнообразие от билки и растения за нуждите на арома- и фитотерапията, са предпоставка чуждестранни туристи целогодишно да посещават България, за да получават ефективно лечение и профилактика на множество заболявания. Не на последно място, това е просто един отличен вариант за отдих.

"Страната ни е известна с висококвалифицирания си персонал. В медицинските университети на много високо ниво се обучават специалисти в тази сфера. За да успеем да запазим и дори надградим нивото на професионализъм са нужни инвестиции и реализация, за да запазим кадрите си, както и достойни за квалифицирания труд възнаграждения", поясни доц. Хамза, която е преподавател в медицинския университет във Варна.

Тя допълни още, че България разполага с отлични възможности за настаняване и разнообразие от програми и услуги. Но има и какво да се желае по отношение на културата на обслужване, модернизацията на базите и опазването на естествените природни дадености.

По думите ѝ, природните дадености и човешкият потенциал могат, а често и са съчетани с различни туристически програми, представящи културното наследство, традиционната кухня или фолклора и традициите на България.

"По време на пандемията от COVID-19 туризмът бе един от секторите, който пострада най-много от невъзможността да работи. Като мярка след отпадането на всички ограничения, смятам, че има възможности да се помогне на балнео- и уелнес туризма. Един такъв инструмент би могъл да бъде хората, които са преболедували тежко коронавирус инфекцията, да бъдат насочвани за рехабилитация и възстановяване след тежкия вирус", сподели още доц. Хамза

Природните богатства на България имат голям потенциал да се превърнат във водещ механизъм за реализиране на  успешен СПА-туризъм в четири сезона.

По темата доц. Хамза създаде анкета, в която можете да изразите своето мнение.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194