Докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

Избрано 20.09.2023 19:21 Снимка: ДНЕС+

Докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

От Фейсбук профила на Лияна Панделиева

То кое ли не е сбъркано у нас?

Национална телевизия интервюира ревящата майка на убития нападател на две момичета и на мол с думите, че момченцето й, което е отглеждала сама, е застреляно като куче. А дечицата бягали от полицията, защото едното от тях не носело лична карта. Видите ли! Хей така, от притеснение, посред нощите, след като са могли да убият нападнатото момиче, след като са опитали да проникнат в мол.

Майката малко пропуска да уточни, че "трите момченца" не само са с предишни криминални регистрации, но и са считани за рецидивисти. Тя пропусна и да се извини на майките на момичетата, нападнати с желязна тръба, за да бъдат обрани. Нали всички сме наясно, че само един по-непремерен удар и едното момиче щеше да е в статистиката с убитите.

Не знам и не разбирам докога национални медии ще считат за "друга гледна точка" тази на престъпници и техните близки? Всички експерти досега обясниха, че полицейските действия са изпълнили всички законови изисквания:

- нареждане бягащият да спре на място (и този, дето няма лична карта);

- ако бягащият не спре, ще бъде произведен изстрел;

- произведени са два предупредителни изстрела във въздуха;

- полицаят стреля по бягащ индивид, който е получил всички възможни шансове да спре.

В задачата се пита: кого обслужва репортаж в който майката на многократен извършител на дребни престъпления изисква някой да бъде осъден "за убийство"?

Какво казва ЗАКОНЪТ: "Полицейските органи могат да използват оръжие само когато това е абсолютно необходимо... (3) след предупреждение при задържане на лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга..."

Всички, които стръвно скочиха да обясняват какво НЯМА право полицейският служител са същите, които питат ЗАЩО полицията не се е намесила, когато изнасилват и убиват баби, пребиват дядовци за 20 лева.

А аз питам: докога близки на престъпници ще обясняват в национален ефир, че искат възмездие?

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993