Докато Кънев харчи над 12 хил. само за Фейсбук: ДСБ дължи близо 50 хил. на държавата

Избрано 12.01.2021 12:28 Снимка: ДНЕС+

Докато Кънев харчи над 12 хил. само за Фейсбук: ДСБ дължи близо 50 хил. на държавата

Партиите от бившия Реформаторски блок ДСБ и ДБГ все още не са възстановили надвзетите субсидии

Година и половина след като беше установено, че партии са получили по-високи суми от полагащите им се субсидии, някои от тях все още не са възстановили дължимите средства. Това показа справка на Tribune.bg в сайта на Министерството на финансите.

Партиите с най-високи субсидии, естествено, имаха и най-много за възстановяване. ГЕРБ, ДПС и Воля доброволно възстановиха сумите. Други партии – като НФСБ и ВМРО, върнаха колкото имаха възможност към онзи момент, а останалата сума беше приспадната от следващия транш по партийната субсидия и вече нямат задължения.

Касата на БСП се оказа напълно празна и се наложи цялата сума в размер на почти 4,3 млн. лв. да бъде удържана от МФ. Подобна беше и ситуацията при всички, които дължаха суми и все още получават партийна субсидия. С изключение на „Атака“ – те дори след приспаднатите половин милион продължават да дължат 30 хил. лв.

Несъществуващият вече Реформаторски блок

Най-заплетен се оказа казуса с бившия Реформаторски блок, който се разпадна още в движение в предишния парламент, като от него се роди и нова партия. Преформатираната коалицията не успя да влезе в парламента и остана без субсидия. Същевременно имаше да връща над 121 455 лв., които трябваше да върнат доброволно, тъй като няма от какво да им бъдат удържани.

Новата „Да, България“ формално не е участвала в коалицията, така че е чиста в това отношение. Парите бяха разпределени между партиите от блока – ДСБ (47 хил. лв.), ДБГ (38 хил. лв.), СДС (21 хил. лв.), НПСД (5460 лв.), БНД (5460 лв.) и БЗНС (3393 лв.). СДС, НПСД, БНД и БЗНС сами са върнали сумите. ДСБ на Радан Кънев и Атанас Атанасов, както и ДБГ с лидер Димитър Делчев (вече близък до Мая Манолова), се ослушват за дължимото.

Най-парадоксално е разминаването при ДСБ, тъй като при тях невръщането очевидно не се дължи на липса на финансова възможност. Новата им коалиция пръска над 220 хил. лв. само за спонсориране на политически публикации във Фейсбук.

Наред с общата реклама, Радан Кънев не пести средства и за собствен пиар. Евродепутатът е налял 6297 евро за промотиране на личната си страница във Фейсбук, с което изпреварва повечето партии и коалиции в страната. Справка в библиотеката на социалната мрежа показва, че по този показател е в топ класацията, изпреварван само от ЕК, ЕП, „Демократична България“ и кандидат-кметове.  /tribune.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269