Детският музикален фестивал „Златна вълна“ възпитава в доброта и толерантност

Избрано 07.07.2016 18:21

Над 250 деца от Варна са участвали в тазгодишното – шесто поред, издание на Международния фестивал за детско и младежко творчество “Златна вълна”. Гостите от чужбина пък бяха от Русия и Украйна. Тази масовост стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на дирекция „Култура“ на Община Варна. В предходните години участието във фестивала е било платено, а сега се случи точно обратното – всичко беше безплатно. Благодарение на това много деца от Варна се докоснаха до културата на Русия и Украйна, като осъществиха контакти със свои връстници от тези страни и споделиха своя опит, коментира организаторът на детския музикален и танцов фестивал Мария Йорданова. Тя също е основател и директор на международното културно събитие.


Фестивалът се проведе в рамките на 3 дни на територията на хотел „Персей“ в гр. Вaрнa. Фестивалът има конкурсен характер и e в две категории - танцови и музикални изяви. Участниците бяха оценявани от международно-признато жури с председател Елвира Магосимиянова от Русия. Тя е лауреат на международни конкурси – хореография на народни танци. В момента е директор на детска филхармония в град Киров, Русия.


В тазгодишното издание на „Златна вълна“ участваха хлапета от варненски детски градини, училища, читалища, танцови и музикални клубове. Също и деца в неравностойно положение от „Карин дом“, хлапета от центровете за социална интеграция на „Фондация Владиславово“ и много други.


По думите на Йорданов, варненските деца са се представили блестящо и са оценени високо от международното жури. Закриването на фестивала е тази вечер с гала на майсторски класове по модерен балет и народни танци, които ще запознаят децата с новите тенденции.

Много от децата до сега не бяха присъствали на международен фестивал, а други пък са участвали в много такива събития. Бяхме подготвили много изненади, награди и подаръци. Всички бяха щастливи – и децата и родителите, и бабите и дядовците... всички си прекараха чудесно, каза още Мария Йорданова.


Нейната идея е всяка година във фестивала да участват много деца от България. Също и културното събитие да е с по-голяма продължителност от минимум седмица. Такива културни събития са огромна ценност за децата, защото културата и изкуството формират усещане за свобода у тях. Танцът и музиката също така възпитават доброта и толерантност, което е много важно за подрастващите в наши дни, коментира още организаторът и директор на фестивала.


Мечтата на Мария Йорданова е да приложи видяното в Русия в сферата на културата и у нас. Там отделят изключително много средства за култура. От най-ранна възраст децата имат възможност да посещават най-различни танцови и музикални школи.

В тази връзка председателят на журито Елвира Магосимиянова е предложила идеята си да съдейства на деца от Варна и техните семейства да участват във фестивали в руския град Киров. Той се намира на 1200 км от Москва, в подножието на Урал. Идеята е руски семейства да приемат безплатни гостувания на семейства на български деца. После пък ние тук можем да върнем жеста по същия начин, разясни Мария Йорданова.


CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648