Бъдещият зам.-кмет в екипа на Терзиев: Една кола на семейство не ви ли стига? (ВИДЕО)

Избрано 26.11.2023 17:12 Снимка: ДНЕС+

Бъдещият зам.-кмет в екипа на Терзиев: Една кола на семейство не ви ли стига? (ВИДЕО)

Общината може да управлява вашите празни имоти, сподели друга своя идея арх. Любомир Георгиев

Архитект Любомир Георгиев ще бъде зам.-кмет на София, който ще отговаря за градската среда и благоустройството. Това разкри самият той пред БНТ. Постът обаче може да бъде зает от архитекта след избора на председател на Столичния общински съвет, което все още не е факт. 

Любомир Георгиев анализира виждането си за празните жилища в София, които тормозели имотния пазар.

„В момента имотният пазар не работи както трябва. 30% от жилищата са празни. Тези имоти да са в оборот, да се отдават под наем, да се продават. Тук въпросът е как да се постигне тази цел. Необходимо е общината да провежда жилищна политика. Общината може да е медиатор. Може да ги управлява тя, може да е фирма, но да има договор“, обясни архитектът.

Напомни, че който ползва повече - пространство за паркиране или др., да плаща повече. Това, че някой си е купил жилище не означава, че е приключил с ангажиментите, защото към това жилище има и е нужна много прилежаща инфраструктура, заяви той.

Визията му за втори автобил е, че той по-скоро е лукс, отколкото необходимост – затова трябва да плаща по-висок данък.

„Притежаването на автомобили в градска среда и то повече от един е лукс. Една кола на семейство не ви стига ли?“, попита той.

Зрители се възмутиха на изказванията на архитекта и му обясниха през водещия, че частната собственост е неприкосновена.

„Коментарът по Конституцията е само в първата си част. Нататък продължава, че властите имат възможност и право и задължение да регулират притежанието дори на частна собственост“ , отговори бъдещият заместник-кмет в екипа на Васил Терзиев. 

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878