Атлантическият съвет преди половин година: Радев иска да овладее изпълнителната власт

Избрано 01.08.2020 19:20 Снимка: ДНЕС+

Атлантическият съвет преди половин година: Радев иска да овладее изпълнителната власт

Церемониалната функция на държавен глава очевидно не му е достатъчна, за да изпълни това, за което е поставен

Атлантическият съвет в България обвини президентът Румен Радев, че иска да овладее изпълнителната власт в страната. Организацията припомня, че са алармирали за подобен риск още преди половин година.

„Отдавна Р. Радев дава индикации, че се стреми да овладее лостовете на изпълнителната власт. Церемониалната функция на държавен глава очевидно не му е достатъчна, за да изпълни това, за което е поставен. Явно не стига и на тези, които инвестираха в избора му за президент. И като политически фактор изобщо. Целта на Радев сега е изпълнителната власт. И затова следва свой тристепенен план“, гласи прогнозата отпреди няколко месеци.

Според Атлантическия съвет ще последва опит за следните няколко стъпки:

Първо, предизвикване на правителствена криза. (Това, по което се работи в момента)

Второ, инсталиране на власт на назначено от него ново служебно правителство.

Трето, в дългосрочен план, реализация на негов собствен политически проект, със свое парламентарно мнозинство (с мандатоносител БСП) и съставяне на редовно правителство.

От друга страна, от началото на своя мандат Р. Радев прокарва проруска политика и защитава интересите на Москва. Неслучайно отдавна настояваме да бъде разследвана евентуална руска намеса в президентските избори в България през 2016 г., категорични са от съвета.

Те се питат дали повишената политическа активност на президента не се дължи на активирането на фактори, които искат да откъснат България от НАТО и ЕС и да я сближат с Русия.

„Дали тези проруски фактори в момента не са силно обезпокоени за бъдещето на руските енергийни проекти за АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“? И затова да играят ва банк, за да получат и изпълнителната власт, за да прокарат тези проекти така, както ги предвижда Москва и в ущърб на България? Ще разберем скоро. По делата ще ги познаем. Президентът е ясен“, гласи прогнозата им от февруари.

„Следете внимателно кой ще го подкрепи и така ще разберете кой какъв е в действителност. И кои партии и лидери, обявяващи се за евроатлантически, ще застанат зад президента. Някои вече коленичиха... Сега остава да застанат зад президентския проект, който би могъл да бъде опакован в най-различни благородни форми, включително и като конституционни реформи“, се казва още е плашещо акуратната прогноза. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.77787
GBP GBP 1 2.25591
RON RON 10 3.97341
TRY TRY 10 2.01855
USD USD 1 1.64411