Александър Йорданов: Скопие ухажва усилено евродепутати, за да им втълпи своята гледна точка

Избрано 20.05.2023 16:01 Снимка: ДНЕС+

Александър Йорданов: Скопие ухажва усилено евродепутати, за да им втълпи своята гледна точка

„Това е поредното скандално изказване на македонския премиер. Аз през последните два дни имах възможност на място с очите и ушите си да се убедя, че агресията спрямо България в средите на македонския политически елит не е престанала, тя продължава. Търсят се дори нови форми на агресия. Много силно се ухажват конкретно евродепутати от някои страни, включително членове и на този Съвместен парламентарен комитет, който заседаваше два дни в Скопие, за да се прокара основната македонска гледна точка, а тя е, че двустранните спорове в сферата на история на културата не трябва да бъдат част от преговорната рамка и да са спънка за започване и развитие на преговорния процес на РСМ с ЕС.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и бивш посланик в Скопие Александър Йорданов.

По неговите думи са минали цели десетилетия, в които България не е обяснила проблема в отношенията с РСМ.

Настроенията срещу България и българската същност на тази географска територия са съществували отдавна преди т.нар. вето в многотомни научни трудове, говоренето на политиците...

„Но след Преспанския договор се създаде една еуфория, че РСМ може да бъде приета в ЕС, без да реши проблема с България“, добави Йорданов.

Според него обаче това няма как да се случи, защото в преговорната рамка на Скопие фигурират проблемните въпроси с България, а едно от задължителните условия е вписването на българите в конституцията на РСМ.

Никакъв напредък няма в Северна Македония, по никакъв въпрос, включително икономически, по въпроси с върховенството на правото, по корупцията. За вписването на българите в конституцията няма абсолютно никакво съгласие сред партиите.

По думите на Йорданов политическата криза у нас се отразява изключително лошо на имиджа ни в чужбина.

„Ние ставаме една подценена държава“, предупреди евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Той посочи, че благодарение на неговите усилия в Скопие европейските представители за първи път са изслушали представители на български организации в Северна Македония.

„Голямата отговорност да се състави правителство е на партията, загубила изборите“, коментира Йорданов.

Целия разговор вижте във видеото.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993