Старостта започва от краката

Хороскоп 11.07.2020 11:29 Снимка: ДНЕС+

Старостта започва от краката

Според каноните на древната китайска медицина именно по стъпалата и петите има активни точки, които са отговорни за правилното функциониране на всички органи. И ако петите са "нетренирани", тогава за цялото тяло е лошо - не диша и в резултат на това всеки орган старее.

И така, какви са начините за поддържане на здравето на краката ни и следователно в крайна сметка на цялото тяло? Нека се обърнем отново към мъдростта на китайските лекари.

Съвет номер 1. Гимнастика

Обезателно ходете на пръстите на краката, на петите, както и на вътрешната и външната страна на стъпалото. Това укрепва мускулите и костите на краката, подобрява кръвообращението и следователно подобрява функционирането на вътрешните органи.

Съвет номер 2. Потупване

Започнете да потупвате стъпалата си ежедневно - всеки ден. Ударите се нанасят внимателно, върху малка възглавница, разположена под пръстите на краката. Ударите трябва да са леки. Но почукването е по-добре да се прави не само с пръсти, но и да се използва малко гумено или дървено чукче. Ако нямате такова, бутилка ще свърши същата работа. Почуквате, докато приятната топлина се разнесе по тялото.

Такъв масаж се счита в китайската медицина като едно от най-добрите средства за подобряване на кръвообращението на краката и на цялото тяло. Тези, които имат увредено зрение трябва допълнително да потупват основата на втория и третия пръст на всеки крак в продължение на 5 минути всеки ден. Там са разположени зоните, рефлекторно свързани с очите. По подобен начин може да се постъпва и при проблеми с други органи.

 Съвет номер 3. Масаж

Също така трябва редовно да масажирате специалната точка в свода на стъпалото - Юн-цюан. Потърсете тази точка веднага след пръстите в средата на свода на стъпалото. При свиване на пръстите се образува една вдлъбнатина. Такъв масаж може да се извърши по два начина: сух начин - просто натиснете точката 20 пъти без прекъсване (първо на единия крак, после на другия). Препоръчително е да правите това всяка сутрин и вечер. Не се изисква да прилагате допълнителна сила. Натискът върху точката се прави с леко огънат пръст. Ако почувствате остра болка, натискът трябва да бъде отслабен.

И можете също да масажирате тази точка по влажен начин: налейте гореща вода 38 градуса по Целзий в леген, поставете краката си в нея и изчакайте да почервенеят. След това с палците едновременно масажирайте точката Юн-цюан 80 пъти без прекъсване. Добре е, ако след това продължите да разтривате краката си с ръце още 3-5 минути.

Източните народи вярват, че ако 10 пъти преди лягане упражните натиск върху точката Юн-цюан, това ще ви гарантира дълголетие. Точките Юн-цуан („извор на живота") са портите, през които жизнената енергия на организма може да се възобновява чрез идващата от земята енергия.

Масажът на стъпалата зарежда тялото с положителна енергия и в същото време освобождава отрицателната.

Съвет №4: Туризъм

И разбира се, основният стимулатор за здравето на петите, краката и цялото тяло са дългите разходки. В идеалния случай, ако можете да ги направите боси по горски пътеки, по трева или пясък./Ивелина Пенчева, астролог

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.20686
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.18394
USD USD 1 1.60868