Зов на папата за климата: Земята не може да бъде изцедена като портокал

ЕС и Свят 11.10.2020 15:23 Снимка: ДНЕС+

Зов на папата за климата: Земята не може да бъде изцедена като портокал

Известни личности от режисьора Ава Дюверней до британския принц Уилям и самия папа Франциск отправиха силни призиви, зовейки хората да се мобилизират и обединят, за да се справят с климатичната криза, съобщава "Франс прес".

"Земята трябва да се работи и да бъде обгрижвана, обработвана и защитавана. Не можем да продължаваме да я изцеждаме като портокал", настоя папа Франциск по време на събитие на TED. 

"Искам да гласувам в полза на планетата", изтъкна от своя страна Дюверней.

"Младите хора вече не вярват, че промяната е твърде трудна. Те вярват, че климатичната криза и заплахата за нашето биологично разнообразие заслужават нашето пълно внимание и амбиция", настоя принц Уилям. 

"Ние оставяме капитализма да се превърне в нещо чудовищно. Истината е, че бизнесът е прецакан, ако не поправим климатичните промени", отбеляза американската икономистка Ребека Хендерсън.

"Индустрията на изкопаемите горива знае как да спре глобалното затопляне, но те чакат някой друг да плати и никой не ги призовава за това", изтъква професорът от Оксфорд и климатолог Майлс Алън.  

"Това, което се случва през следващите 10 години, вероятно ще определи състоянието на планетата, която предаваме на бъдещите поколения. Нашите деца имат пълното право да бъдат разтревожени", подчерта директорът на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам Йохан Рокстрьом.

"Трябва да се уверим, че всяка държава има план за нулиране на емисиите. Милиарди хора по света вече страдат от нашето бездействие", настоя от своя страна генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

"Можем и трябва да бъдем част от това движение: яжте местна храна, карайте повече велосипед, разберете за какво харчите парите си, гласувайте за хора, които споделят нашата визия. Нека променим света.

- Музикалната звезда принц Ройс

"Черните хора дишат в най-токсичния въздух спрямо общото население, а хората с цвят на цвят са по-склонни да страдат от климатичната криза. Това придава ново значение на лозунга на Black Lives Matter" Не мога да дишам. "

- Член на британския парламент Дейвид Лами

"Не можем да направим нищо и да се надяваме, че проблемът ще изчезне; можем да се отчайваме и да изпаднем в парализа или да станем упорити оптимисти и да се изправим пред предизвикателството."

- Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата

"Калифорния използва повече електричество, за да играе видеоигри, отколкото цялата страна в Сенегал използва като цяло. Съществува умопомрачителна пропаст между енергийните притежатели и енергийните недостига."

- Кенийската енергийна изследователка Роуз Мутисо

"Ами да се ангажираме никога повече да не купуваме кола или двуколесно с двигател с вътрешно горене?"

- активист на климата Xiye Bastida

"Възстановяването на дървета не е сребърен куршум, няма сребърен куршум. Това е част от решението."

- професор по екология Томас Кроутер

"Добрата новина е, че сега е очевидно по-евтино да спасиш планетата, отколкото да я разрушиш. Лошата новина е, че ни свършва времето."

- Изтъкнат инвеститор от Силициевата долина Джон Доер./news.bg

CHF CHF 1 1.80444
GBP GBP 1 2.17689
RON RON 10 4.01344
TRY TRY 10 2.09954
USD USD 1 1.63258