Жозеп Борел: Европейският съюз не желае Русия да бъде разрушена

ЕС и Свят 24.02.2023 14:47 Снимка: ДНЕС+

Жозеп Борел: Европейският съюз не желае Русия да бъде разрушена

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел увери в публикувано днес интервю за испанския в. "Периодико", че ЕС не желае Русия да бъде "разрушена".

"Ние не подкрепяме Украйна с цел да постигнем политически промени в Русия и, честно казано, не искаме Русия да бъде разрушена", заяви дипломатът, предаде БТА.

По думите му не всички европейски страни имат еднакво отношение към конфликта. "Има една страна, която се отнася скептично към последиците от санкциите, която смята, че те не действат и не е трябвало да бъдат налагани, защото по този начин сме си стреляли в крака. Не споделям този анализ, но тази страна гласува за всички предложени санкции. Тя е скептично (настроена), тя не вярва в тях, но не нарушава единството", посочи Борел.

Първият дипломат на ЕС не изключи, че подходът на общността към ситуацията в Украйна е бил "прекалено постепенен". "Би било по-добре, ако вместо тримесечни обсъждания да се изпращат или не (на Киев) танкове "Леопард" ги бяхме изпратили по-рано", смята той. "Русия може да произвежда (оръжия) и разполага с много по-големи запаси от тези, които имахме ние и които много бързо изчерпахме", уточни той.

"Знаем с какво разполагаме. Знаем, че за момента тези (боеприпаси) са достатъчни", каза той, като призова за ускоряване на темповете на производство и използване на запасите, с които разполагат страните членки на общността. "Ние ще произвеждаме повече (боеприпаси), но докато тече производството, давайте (на Украйна) това, което имаме", заяви дипломатът.

Още по темата

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648