Жена загина, а 15 са ранени, след като силни бури връхлетяха Франция

ЕС и Свят 06.06.2022 09:28 Снимка: ДНЕС+

Жена загина, а 15 са ранени, след като силни бури връхлетяха Франция

Една жена е загинала, а 15 души са били ранени във Франция, където гръмотевични бури и градушка опустошиха лозята и забавиха полетите, съобщава АФП.

По данни на местните власти мълния е ударила Айфеловата кула, без да причини щети, и е подпалила покриви източно от Париж.

Жителите на Югозападна Франция публикуваха в интернет снимки на градушка с големина на топка за тенис, а шофьорите в района на Париж споделиха снимки на наводнени пътища и почерняло от гръмотевични облаци дневно небе.

По данни на компанията за комунални услуги Enedis хиляди домакинства са останали без електричество в неделя след бурите, които се разразиха в събота. Полетите от летище Орли в Париж бяха временно преустановени в събота, а на летище Шарл дьо Гол имаше закъснения на полети.

Жена, отнесена от наводненията, беше открита мъртва под автомобил в нормандския град Руан, съобщи в "Туитър" министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин. Обстоятелствата, при които е настъпила смъртта, са неясни.

В долината на река Лоара хиляди младежи, участващи в скаутско събиране, трябваше да се приберат в замъка Шамбор, тъй като в района паднаха градушка, гръмотевици и светкавици. Директорът на замъка съобщи пред обществената телевизия France-Info, че на някои деца е била оказана помощ заради хипотермия, но не са били регистрирани сериозни наранявания.

Дъжд заваля и на плажовете в Нормандия, където ветерани и други хора се събраха за 78-ата годишнина от "Деня "Д"" - началото на съюзническата инвазия срещу нацистите по време на Втората световна война.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648