Жена, облечена с тениска с карикатура на "Шарли ебдо", намушкана в парк в Лондон

ЕС и Свят 26.07.2021 17:12 Снимка: ДНЕС+

Жена, облечена с тениска с карикатура на "Шарли ебдо", намушкана в парк в Лондон

Британската полиция обяви, че разследва нападение с нож срещу жена в лондонски парк, като онлайн кадри показват, че тя е била облечена с тениска с карикатура от френското списание "Шарли ебдо", което беше обект на кървава разправа от джихадисти, информира "Франс прес".

39-годишната жена е била лекувана в болница за относително леко нараняване след нападението в неделя следобед в Speakers' Corner (Говорителския кът) в Хайд Парк, уточни лондонската полиция.

Кадри, публикувани в YouTube, показват как мъж с качулка на главата си се приближава до жена, държаща чадър, и я наръгва, очевидно няколко пъти.

След това мъжът сваля качулката и си заминава.

На тениската на жената е имало логото на "Шарли ебдо" и карикатура, показваща мюсюлманин, който целува карикатурист с лозунга "L'amour plus fort que la haine" (любовта е по-силна от омразата).

По лицето ѝ потича кръв и малко след това се срива на земята.

Speakers' Corner е историческо място за дебати на открито, където хората могат да изнасят речи по всяка законна тема.

Полицията не идентифицира жертвата по име, но социалните медии заявиха, че тя е Хатун Таш, проповедник от група, наречена DCCI Ministries, която казва, че се стреми да проповядва християнското евангелие на мюсюлманите.

Детективите казаха, че са намерили нож на мястото на инцидента и жертвата е разказала за случилото се.

"Знаем, че това нападение е станало свидетел на редица хора, много от които са го запечатали на телефоните си. Бих ги помолил, ако все още не са го направили, да се свържат с полицията", каза детектив Алекс Бингли.

Бингли помоли хората да не "спекулират с мотива за нападението, докато не установим пълните факти".

Дванадесет членове на персонала на сатиричния седмичник Charlie Hebdo бяха застреляни през януари 2015 г. от двама братя, които се заклеха във вярност на Ал-Кайда.

Въоръжените казаха, че отмъщават за публикуването на списанието на карикатури на пророка Мохамед, които много мюсюлмани намират за обидни./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448