Жегата в Мексико предизвика дори полицейски блокади и протести за вода

ЕС и Свят 23.05.2024 14:56 Снимка: ДНЕС+

Жегата в Мексико предизвика дори полицейски блокади и протести за вода

Сушата, горещата вълна и недостигът на вода в Мексико са толкова големи, че дори полицията блокира вчера движението в знак на протест, предаде АП.

През последните месеци жителите на някои квартали на столицата редовно образуват човешки вериги, за да блокират булеварди с искане  да им бъде осигурена вода.

Обикновено полицията се опитва да пренасочи движението, но в вчера някои полицаи сами организираха протестна блокада в близост до емблематичния Паметник на независимостта, предава БТА.

Полицаите блокираха шест ленти за движение, като заявиха, че в полицейските управления няма вода от една седмица и че тоалетните са неизползваеми.

Липсата на вода е изострила дългогодишното напрежение между полицаите и техните началници по въпроси като сексуален тормоз и несправедливи условия на труд.

"Началниците имат вода в кабинетите си, но на нас не ни е позволено да влизаме там", заяви полицайка, пожелала анонимност. "Те не ни дават решения. Днес докараха камион с вода, след като видяха, че са се появили новини за това в медиите", добави тя.

В условията на рекордни температури и тежка суша много сгради в столицата трябва да се снабдяват с вода от камиони цистерни, но те са в недостиг и са скъпи. Вчера в около 85 на сто от територията на страната температурите достигнаха поне 40 градуса по Целзий.

Почти 40% от язовирите в страната са с капацитет под 20 на сто, а 40% са пълни между 20 и 50 на сто. Град Мексико е принуден да намали водоснабдяването, тъй като язовирите, които захранват града, пресъхват. В някои магазини вече няма минерална вода.

В цялата страна властите трябваше да доставят вода с камиони за всички нужди - от болниците до пожарните екипи. Ниските нива в язовирите на водноелектрическите централи допринесоха за прекъсване на електрозахранването в някои части на страната.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини