Зеленски се надява на подкрепа от балканските лидери

ЕС и Свят 28.02.2024 19:17 Снимка: ДНЕС+

Зеленски се надява на подкрепа от балканските лидери

Президентът Володимир Зеленски се опита да привлече балканска подкрепа за своята визия за мир в Украйна и популяризира идеята за съвместно производство на оръжия на двудневна среща на върха на страните от Югоизточна Европа във вторник, предава Ройтерс.

Срещата на върха в албанската столица Тирана се провежда, когато Киев се опитва да подобри своите отбранителни способности, за да отблъсне руските сили в момент на колеблива подкрепа от САЩ повече от две години след пълномащабното нахлуване на Русия.

"Интересуваме се от съвместно производство с Вас и всички наши партньори", каза Зеленски пред делегации от Албания, Сърбия, Северна Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Хърватия и Молдова във встъпителните си думи на срещата.

"В Украйна работят около 500 отбранителни компании, всяка от тях добавя сила, но това не е достатъчно, за да спечелим (срещу руския президент Владимир) Путин. Виждаме проблеми с доставките на боеприпаси, което се отразява на ситуацията на бойното поле."

Зеленски предложи организирането на украинско-балкански отбранителен форум в Киев или някоя балканска столица за насърчаване на сътрудничеството в областта на производство на оръжия, повтаряйки подобни инициативи, проведени миналата година с британски и американски оръжейни компании.

Албания, Северна Македония и Черна гора са членки на НАТО, присъединиха се към западните санкции срещу Русия и изпратиха оръжие и оборудване на Украйна. Значителни оръжейни предприятия функционират в различни части от Балканите, особено в Сърбия и Хърватия, наследство от бивша федерална Югославия.

Дългогодишният съюзник на Москва Сърбия не е наложила санкции и нито Белград, нито Киев признават независимостта на Косово, бившата южна провинция на Сърбия, населена предимно с албанци, която подкрепя Украйна и се стреми към членство в Европейския съюз и НАТО.

Зеленски каза, че е поканил всички лидери от балканския регион да участват в среща на върха на партньори и съюзници в Швейцария тази пролет, която ще обсъди неговата визия за мир, която включва изтегляне на руската армия от цялата украинска територия.

Тази дипломатическа инициатива - основана на това, което е известно като "формулата за мир" на Зеленски - не включва Русия и е отхвърлена от Москва като безперспективна.

Зеленски каза, че се е срещнал с албанския премиер Еди Рама за разговори и че двамата лидери са подписали Споразумение за приятелство и сътрудничество между Украйна и Албания.

"Този документ ще допринесе за развитието на сътрудничеството и укрепването на позициите на Украйна в Балканския регион", написа Зеленски в месинджъра на Telegram.

Началникът кабинета на Зеленски, Андрий Ермак, каза: "Те също така говориха за отбранителните нужди на Украйна и възможността за съвместно производство на оръжия".

"Ключов момент за насърчаване на двустранните връзки и солидарност с Украйна в нейната героична борба срещу агресията на Русия", написа албанският външен министър Игли Хасани на X малко след пристигането на Зеленски.

CHF CHF 1 2.00105
GBP GBP 1 2.27568
RON RON 10 3.93076
TRY TRY 100 5.62834
USD USD 1 1.83027