Зеленски призна безсмислеността на въпросите за влизането на Украйна в ЕС

ЕС и Свят 19.10.2021 11:48 Снимка: ДНЕС+

Зеленски призна безсмислеността на въпросите за влизането на Украйна в ЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че не вижда смисъл да се задават въпроси на ръководството на Европейския съюз относно членството в ЕС.

"Честно казано, няма смисъл да поставяме някои въпроси на нашите уважавани колеги, когато знаете отговора предварително. Затова не зададох някои въпроси и на (председателката на Европейската комисия, б. р.) г-жа Урсула фон дер Лайен, нито на (на председателя на Европейския съвет, б. р.) Шарл Мишел", коментира той в интервю за телевизия ICTV.

Според украинския държавен глава, ако членството в ЕС зависеше от властите в Брюксел, Украйна би била в Европейския съюз "още вчера". Проблемът, както предположи Зеленски, се е оформил на ниво отделни държави от ЕС. "Когато сте лице в лице, те казват, че са за, но има въпроси с някаква друга страна", добави той.

Зеленски припомни, че Киев продължава да работи над декларации с други членове на ЕС, за да разбере кой точно е готов да подкрепи приемането на Украйна в Европейския съюз. "Четири страни вече са подписали, три сега ще подпиша. Тоест вече седем, а общо са 27 страни", добави украинският президент./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448