Зеленски поиска в Лондон нови ракети и дронове

ЕС и Свят 15.05.2023 16:23 Снимка: ДНЕС+

Зеленски поиска в Лондон нови ракети и дронове

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с премиера Риши Сунак във Великобритания, който обеща "стотици" ракети за противовъздушна отбрана и безпилотни летателни апарати с далечен обсег на действие, предаде АФП.

Облечен в характерната си войнишка униформа, Зеленски прегърна Сунак, когато се срещнаха в Чекърс, провинциалната резиденция на министър-председателя северозападно от Лондон.

Пътуването се състоя, след като украинският лидер си осигури нови обещания за военна помощ по време на посещенията си във Франция и Германия през уикенда, преди широко очакваната контраофанзива срещу Русия.

„Обединеното кралство е лидер, когато става въпрос за разширяване на нашите способности на земята и във въздуха“, написа Зеленски в Туитър преди разговорите си със Сунак.

„Това сътрудничество ще продължи и днес. Ще се срещна с моя приятел Риши. Ще проведем преговори по същество лице в лице и в делегации“, каза той.

Сунак отбеляза, че разговорите се провеждат в навечерието на срещата на лидерите на Съвета на Европа в Исландия - на която Зеленски ще направи видеообръщение - и на срещата на върха на Г-7 в Япония.

„Това е решаващ момент в съпротивата на Украйна срещу една ужасна агресивна война, която те не са избрали и не са провокирали“, каза министър-председателят в изявление.

„Не трябва да ги разочароваме“, каза той.

Фронтовата линия на Путин може да е в Украйна, но линиите на разделение се простират по целия свят.

„В интерес на всички ни е да гарантираме, че Украйна ще успее и варварството на Русия няма да бъде възнаградено“. 

В Чекърс Сунак ще потвърди "по-нататъшното предоставяне от Обединеното кралство на стотици ракети за противовъздушна отбрана и допълнителни безпилотни въздушни системи, включително стотици нови безпилотни летателни апарати за нападение с голям обсег на действие над 200 км", се казва в изявлението на Великобритания.

„Всички те ще бъдат доставени през следващите месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу продължаващата руска инвазия.“

Последната доставка идва, след като миналата седмица Великобритания стана първата западна държава, която предложи на Украйна ракети с голям обсег на действие - ракетите "Storm Shadow".

Великобритания добави към програмата си за подкрепа и обучение за бойни полети, макар и не с изтребители.

По време на едва второто си пътуване в чужбина от началото на войната Зеленски през февруари произнесе многозначителна реч пред британския парламент, в която молеше за западни самолети.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194