Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

ЕС и Свят 26.11.2021 19:51 Снимка: ДНЕС+

Зеленски нарече "Северен поток 2" голяма трагедия за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече проекта "Северен поток 2" трагедия за страната, а също така призова страните от ЕС и САЩ да изпълнят всички свои обещания за гарантиране на енергийната сигурност на Украйна в контекста на пускането на газопровода, предаде ТАСС.

"Това ("Северен поток 2") не е просто бизнес, това е голяма трагедия за нас", изтъкна той на пресконференция в Киев.

Зеленски изрази надежда, че страните от ЕС и САЩ ще изпълнят всички обещания, дадени към Украйна, ако газопроводът бъде пуснат.

"Дори ако "Северен поток 2" бъде пуснат, Украйна трябва да направи всичко, че това, което другите европейски държави и САЩ ни гарантираха, че ще ни бъде осигурена енергийна сигурност, ще бъде изпълнено. Че ще бъдем в безопасност в това отношение. Трябва да има конкретни неща, всяка от страните трябва да изпълни своите задължения и обещания", заключи Зеленски.

През декември 2019 г. Москва и Киев се договориха за удължаване на транзита на руски газ през украинска територия за периода от 2020 до 2024 г., с възможност за удължаване на споразумението с още 10 години. В рамките на петгодишния договор за транзит Украйна ще получи над 7 млрд. долара. Украинските власти се опасяват, че Русия може да не удължи договора за транзит на газ след пускането на "Северен поток 2". Руската държавна корпорация "Газпром" многократно е потвърждавал готовността си да продължи транзита на газ през територията на Украйна след 2024 г. при условие, че е икономически изгодно, както и при условие, че украинската газотранспортна система е в нормално работно състояние.

Полша подкрепя Украйна и определя построяването на газопровода като стратегическа грешка. Според полските власти "Северен поток 2" предоставя на Русия възможност "да шантажира в стратегически план цялата западна общественост, което далеч надхвърля сферата на енергетиката"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448