Замразяват антични книги в наводнените зони в Италия, за да ги спасят

ЕС и Свят 29.05.2023 10:22 Снимка: ДНЕС+

Замразяват антични книги в наводнените зони в Италия, за да ги спасят

Стотици антични книги, пострадали при наводненията в област Емилия-Романя, ще бъдат замразени и оставени във фризери, така както се прави с хранителните продукти. По този начин начин ще бъдат спасени от щетите заради водата и калта, в които потънаха библиотеката на семинарията на Сан Бенедето и общинският архив на град Форли . Сред книгите има и такива от XV и XVI век, изключително ценни от историческа гледна точка. Само замразени, томовете ще могат да избегнат унищожителното действие на калта, мухъла и микроорганизмите.

Книгите бяха изпратени в цеха за дълбоко замразяване на „Ороджел” -индустрията, която се смята за колос в тази сфера в Италия. Томовете бяха замразени и сега ще се съхраняват на температура от -25 градуса.

Президентът на групировката „Ороджел” Бруно Пирачини каза, че към него са се обърнали за помощ от Министерството на културните ценности и от наводнената библиотека и той с готовност се отзовал. Очаква се да бъдат изпратени и книги от други общини, пострадали при наводненията.

По същата методология „Ороджел” замразява и консервира за дълго време и плодове и зеленчуци – това се прави до три часа след събирането на реколтата. „Никога не съм очаквал, че тази процедура за бързо замразяване ще бъде полезна и за нашето литературно богатство”, каза Пирачини пред агенция Анса.

Ще бъдат използвани помещения с авангардни фризери с компютърни системи, които поддържат постоянни ниски температури. В тези студени пространства никога не влиза външен човек./24 часа

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583