Заложниците в Газа вероятно ще бъдат освободени на групи

ЕС и Свят 21.11.2023 16:37 Снимка: ДНЕС+

Заложниците в Газа вероятно ще бъдат освободени на групи

Сделката за освобождаването на заложниците в Газа изглежда все по-вероятна, като напоследък има положителни сигнали. Катарците също казват, че сделката е почти готова, с изкллючение на някои подробности.

Кореспондент на "Би Би Си" е провел разговори с лице, близо до преговорите преди около две седмици, което е споделило, че и двете страни обмислят възможността за поетапно освобождаване.

Тоест първо ще бъдат освободени малък брой заложници и ще бъде обявено прекратяване на огъня. Ако това прекратяване на огъня беше спазено, много повече заложници може да бъдат освободени.

Също така се предполага, че сделката може да включва освобождаването на някои палестински затворници от израелските затвори, вероятно жени и непълнолетни.

Само четирима заложници са освободени досега, те са били освободени (на групи от по двама) в началото на войната. След това са предадени на Червения кръст, който след това ги предава на израелската страна.

Сега ще трябва да се уточнят голям брой логистични подробности, особено след като битките в Газа сега са още по-интензивни, отколкото в този първоначален период.

CHF CHF 1 2.06835
GBP GBP 1 2.28157
RON RON 10 3.93757
TRY TRY 100 6.25016
USD USD 1 1.80811