
ЕС и Свят 20.01.2024 14:42 Снимка: ДНЕС+
Забравените селскостопански култури, които могат да премахнат глада в Африка
Изменението на климата влошава ситуацията със световния глад и особено с изхранването на Африка, но именно на Черния континент се срещат над 30 000 ядливи растителни вида, които биха могли да се превърнат в жизненоважен източник на храна - някои от тях са познати от хиляди години, но днес остават пренебрегнати. Това пише в The Conversation проф. Тафадзванаше Мабхауди - водещ учен по въпросите на климатичните промени в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.
Не е само храна за бедни
На практика 60% от калориите, консумирани в Африка, идват от три основни култури - ориз, царевица и пшеница. Те обаче не са достатъчно устойчиви на екстремните понякога жега, влага или суша и заради слаби реколти 20% от африканците са изправени пред глад.
Решението е буквално под носа им. Популярни в миналото видове като папуда (известен като птичи боб у нас), гълъбов грах или сорго могат да виреят на места, където основните култури умират. Проблемът е, че тези растения са тежко стигматизирани като "храна за бедни" и познанията за отглеждането им постепенно изчезват.

Източник: GettyImages
Пренебрегването на агробиоразнообразието в полза на монокултурите е направило земеделските стопани "уязвими на външни сътресения", така че са необходими правителствени стимули, за да се върнат пренебрегваните култури в масовия сектор. Използването на африканската съкровищница от растително разнообразие не само ще позволи на страните от Африка "лесно да се изхранват", но и ще "подобри устойчивостта на растенията по време на климатични промени", пише професорът.
Решение и за други части от света
Две трети от световните хранителни доставки са съставени от само 4 култури - царевица, пшеница, ориз и соя, отбелязва Би Би Си. Според британската медия възраждането на забравените култури може да съдържа отговори на много от най-належащите хранителни проблеми на земното кълбо.
Инвестирането в забравени местни растения може да намали зависимостта от основните продукти, но също така и от вносните култури и замърсяването от техните вериги на доставка.

Източник: GettyImages
Например, в Малайзия - където селското население също разчита в голяма степен на прости въглехидрати - дърветата моринга, бамбарските земни орехи и плодовете кедондонг са някои от слабо използваните култури, които могат да обогатят хранителния режим на хората.
Тъй като затоплянето на климата застрашава основните култури, "диверсификацията на храненето е от решаващо значение за бъдещето на човечеството", казва ръководителят на международния изследователски център Crops For the Future пред Би Би Си, като забравените местни растения често са сред най-устойчивите и хранителните./money.bg
Още по темата
![]() |
1 | 2.09336 |
![]() |
1 | 2.32091 |
![]() |
10 | 3.86673 |
![]() |
100 | 4.44446 |
![]() |
1 | 1.72945 |
Последни новини
- 23:08 Хороскоп за петък, 23 май 2025 г.
- 19:34 Фотограф съди Дженифър Лопес за използвана снимка от парти без разрешение
- 19:27 Израелският външен министър обвини Европа в антисемитско подстрекателство
- 19:19 Ева Майдел е определена за докладчик на ЕП за готовността на България за еврозоната
- 19:12 Кремъл: Не знаем какво е казал Тръмп на европейците след разговора с Путин
- 19:05 Съветник на Путин: СССР де юре съществува и конфликтът в Украйна е вътрешен процес
- 19:00 Съдят варненка за имотни измами с използване на фалшиви документи
- 18:58 Долната камара на Конгреса на САЩ одобри законопроекта на Тръмп за намаляване на данъците