ЕС и Свят 20.01.2024 14:42 Снимка: ДНЕС+
Забравените селскостопански култури, които могат да премахнат глада в Африка
Изменението на климата влошава ситуацията със световния глад и особено с изхранването на Африка, но именно на Черния континент се срещат над 30 000 ядливи растителни вида, които биха могли да се превърнат в жизненоважен източник на храна - някои от тях са познати от хиляди години, но днес остават пренебрегнати. Това пише в The Conversation проф. Тафадзванаше Мабхауди - водещ учен по въпросите на климатичните промени в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина.
Не е само храна за бедни
На практика 60% от калориите, консумирани в Африка, идват от три основни култури - ориз, царевица и пшеница. Те обаче не са достатъчно устойчиви на екстремните понякога жега, влага или суша и заради слаби реколти 20% от африканците са изправени пред глад.
Решението е буквално под носа им. Популярни в миналото видове като папуда (известен като птичи боб у нас), гълъбов грах или сорго могат да виреят на места, където основните култури умират. Проблемът е, че тези растения са тежко стигматизирани като "храна за бедни" и познанията за отглеждането им постепенно изчезват.
Източник: GettyImages
Пренебрегването на агробиоразнообразието в полза на монокултурите е направило земеделските стопани "уязвими на външни сътресения", така че са необходими правителствени стимули, за да се върнат пренебрегваните култури в масовия сектор. Използването на африканската съкровищница от растително разнообразие не само ще позволи на страните от Африка "лесно да се изхранват", но и ще "подобри устойчивостта на растенията по време на климатични промени", пише професорът.
Решение и за други части от света
Две трети от световните хранителни доставки са съставени от само 4 култури - царевица, пшеница, ориз и соя, отбелязва Би Би Си. Според британската медия възраждането на забравените култури може да съдържа отговори на много от най-належащите хранителни проблеми на земното кълбо.
Инвестирането в забравени местни растения може да намали зависимостта от основните продукти, но също така и от вносните култури и замърсяването от техните вериги на доставка.
Източник: GettyImages
Например, в Малайзия - където селското население също разчита в голяма степен на прости въглехидрати - дърветата моринга, бамбарските земни орехи и плодовете кедондонг са някои от слабо използваните култури, които могат да обогатят хранителния режим на хората.
Тъй като затоплянето на климата застрашава основните култури, "диверсификацията на храненето е от решаващо значение за бъдещето на човечеството", казва ръководителят на международния изследователски център Crops For the Future пред Би Би Си, като забравените местни растения често са сред най-устойчивите и хранителните./money.bg
Още по темата
CHF | 1 | 2.00064 |
GBP | 1 | 2.28771 |
RON | 10 | 3.93061 |
TRY | 100 | 5.63473 |
USD | 1 | 1.82447 |
Последни новини
- 18:28 Запрянов: Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители
- 18:18 Чобанов: Лена и Никола в кантората за офшорни фирми Гунински и Джинков правят ала-бала с документите
- 18:09 Гибелта на ППДБ приближава своя край, търгуването с позиции е било приоритет на ОПГ-то
- 18:01 Всеки втори служител в България търси по-добра работа
- 17:53 Турчин намушка полицай в Йерусалим
- 17:38 Гъбарите остават на алтернативен данък
- 17:23 Съдът в Молдова започва процес срещу проруския лидер на Гагаузия
- 17:11 Свидетел: Марин Димитров предложил шестцифрена сума за назначение на шеф на ГДНП