Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

ЕС и Свят 07.04.2021 16:30 Снимка: ДНЕС+

Южна Корея спря ваксината на AstraZeneca за хора под 60 години

Южна Корея реши да прекрати програмата за имунизация срещу COVID-19 с ваксината на AstraZeneca за хора на възраст под 60 години заради опасения, свързани с кръвни съсиреци, информира "Йонхап".

Организирано да започнат утре, програмите за ваксинация с AstraZeneca за инструктори по специално образование и учители в детските градини, началните, средните училища и гимназиите, общо около 70 000 души, също ще бъдат отменени.

Решението е взето, след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще проведе среща тази седмица, за да направи преглед на случаите на кръвни съсиреци, открити при хора, получили ваксината на AstraZeneca.

С нарушаването на графика на ваксинациите Южна Корея може да бъде подложена на силен натиск да постигне стаден имунитет до ноември.

"Взехме това превантивно решение, за да поставим безопасността на хората, получаващи ваксини срещу COVID-19, над всичко останало", каза ръководителят на Корейската агенция за контрол и превенция на заболяванията, като допълни: "Въз основа на констатациите на EMA ще проведем задълбочени дискусии с експерти тук и ще реагираме бързо."

EMA отбеляза миналия месец, че няма доказателства, свързващи ваксината на AstraZeneca и увеличените информации за образуване на кръвни съсиреци, въпреки че не може да изключи корелация за редки случаи на дисеминирана вътресъдова коагулация и на мозъчна венозна синусова тромбоза.

EMA каза, че към 16 март има само седем случая на дисеминирана вътресъдова коагулация и 18 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза от 20 млн. души във Великобритания и Европейското икономическо пространство, които са получили ваксината на AstraZeneca. Повечето от тях са се появили при хора под 55 години и повечето са жени според EMA.

В Южна Корея в понеделник на жена на 20-годишна възраст бе открита кръвна съсирека в краката и белите дробове, след като миналия месец получи ваксината на AstraZeneca. За първи път тя е показала симптоми 12 дни след нейната инокулация, според здравните власти.

Това е третият докладван случай на образуване на кръвни съсиреци при хора, получили ваксина AstraZeneca. В първата инстанция, съобщена миналия месец, бяха открити кръвни съсиреци в тялото на 60-годишна жена, която почина след приема на ваксината AstraZeneca, но здравните власти стигнаха до заключението, че няма връзка между ваксината и нейното състояние.

Прекратяването в сряда засяга и онези, които работят в поправителни заведения и заведения за инвалиди. Те трябваше да получат ваксинални снимки от петък.

Режимът на ваксина с две дози за медицински работници и служители и пациенти в домовете за възрастни започна през февруари./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448