Япония, САЩ, Индия и Австралия си сътрудничат за ваксините, чистата енергия и космоса

ЕС и Свят 25.09.2021 12:55 Снимка: ДНЕС+

Япония, САЩ, Индия и Австралия си сътрудничат за ваксините, чистата енергия и космоса

Лидерите на Япония, САЩ, Индия и Австралия са се договорили да си сътрудничат в области като ваксините срещу COVID-19, чистата енергия и Космоса. Това заяви японският премиер Йошихиде Суга след срещата във Вашингтон в петък.

Суга също каза пред репортери, че четиримата лидери се съгласиха да провеждат среща на върха всяка година.

Припомняме, че лидерите от Четворката се събраха в петък на среща на върха в Белия дом, която се очаква да донесе напредък по отношение на ваксинирането срещу COVID-19, инфраструктурата и технологичното сътрудничество. Първата лична среща е наблюдавана отблизо в Пекин, който вече критикува групата като "обречена на провал".

Групата ще обяви няколко споразумения, насочени директно към Китай, включително за укрепване сигурността на доставки за полупроводници и борба с незаконния риболов. Тя също така ще представи 5G партньорство и планове за наблюдение на изменението на климата.

Срещата се провежда малко повече от седмица, след като САЩ, Великобритания и Австралия обявиха пакт за сигурност AUKUS, съгласно който Австралия ще бъде снабдена с подводници с ядрен двигател - ход, който беше категорично отхвърлен от Пекин./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448